1 perc Afrika

A Csád-tó megállíthatatlan kiszáradása

2019. augusztus 07. 16:00 - Oshumare

A Csád-tó területén, mely évszázadokig a világ hatodik legnagyobb tava volt, a huszadik századtól kezdve soha nem látott kiszáradási folyamat vette kezdetét, a tó vízfelülete pedig jelentősen és tendenciózusan csökkent a hatvanas évektől. A gyarmatosítás előtt a tó vizét ivóvízellátásra és halászatra használták a körülötte élő nomád népek, míg az európai hatalmak meglátták az akkor csaknem Kaszpi-tó nagyságú vízterületben rejlő lehetőséget. Ezt jól mutatja az is, hogy a tó területe négy országhoz tartozott a felosztások után. A Csád-tó vízgyűjtő területe nyolc országból (Algéria, Csád, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Líbia, Niger, Nigéria és Szudán) származott, így mintge negyvenmillió ember megélhetését biztosította. A kiszáradás nyilvánvalóan nem természeti, hanem emberi tevékenységek következtében lezajló folyamat volt. "A természeti környezet megcsonkítása összefüggésben áll a régió országainak gazdasági-társadalmi fejletlenségével: a bokorégetések és az erdőirtás, a növénykultúra mesterséges átformálása, valamint az újabb és újabb mezőgazdasági területek létesítése, a fejletlen szocio-kulturális állapotok szabályozást nem ismerő, fenntarthatatlan megoldási folyamatait tükrözik."

Forrás: 

http://afrikatanulmanyok.hu/application/essay/721_1.pdf

https://ourworld.unu.edu/en/sucking-dry-an-african-giant

3 komment
Címkék: Csád-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1814997284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2019.08.09. 04:32:01

Valójában semmit nem tudunk meg a kiszáradás okairól, közlöd hogy emberi tevékenység, oszt annyi, noha a részletek lennének érdekesek.

Gyingizik 2019.08.09. 12:19:23

@clemens: Úgy van, én is éppen ezt akartam írni. Tehát KONKRÉTAN mi? Említi a mezőgazd kultúrákat, tehát kiszivattyúzták locsolásra? Ami elég nehezen elképzelhető ismerve a helyi polgárháborús viszonyokat/államhatalom hiányát/szegénységet, ami ilyen giga mezőgazd. beruházáshoz nem megfelelő.

caiman 2019.08.09. 13:15:35

A mellékelt angol weblap leírja a részleteket, nem tudom ezt miért nem lehetett átfordítani, ha már cikket ír valaki belőle!!!!
Hihetetlen ez a színvonaltalanság.... ha már ír valaki, akkor azt tegye színvonalasan, vagy hagyja a francba............
süti beállítások módosítása