1 perc Afrika

Nourin Mohamed Siddig és a Korán recitálásának afrikai művészete

2021. február 09. 19:01 - Oshumare

210209_2.jpg

A közösségi média napjainkra lehetővé tette, hogy újjáéledjen a Korán recitálásának művészete Afrikában, ahol sokáig elsősorban a közel-keleti stílus dominált. Isma'il Kushkush beszámolója szerint a változás akkor történt meg, amikor megjelent egy különleges hang Szudánból.

Amikor Nourin Mohamed Siddig elmondta a Koránt, az emberek szerte a világon szomorúnak, mély érzésűnek vagy bluesosnak nevezték a hangnemét. Egyedülálló hangja miatt az iszlám világ egyik legnépszerűbb recitálójának számított. Ezért is történhetett meg, hogy amikor 2020. november 7-én, 38 éves korában meghalt egy autóbalesetben Szudánban, Pakisztántól az Egyesült Államokig gyászolták halálát.

Nem véletlenül vagy hanyagságból hasonlították hangját a blues-énekesekéhez. Sylviane Diouf történész szerint a rabszolgasorba vetett nyugat-afrikai muszlimok énekei, imádságai és Korán-recitálásai hasonló vonásokkal rendelkeztek, mint a Száhel-övezet egész területén élő muszlimoké. Ezek a rabszolgák hozzájárulhattak a "délvidék jellegzetes afro-amerikai zenéjének alakulásához, amely először énekléssé, majd a blues zenévé fejlődött".

A hagyomány szerint a Koránt, az iszlám szent könyvét általában énekelve idézik Mohamed próféta tanításai alapján, aki szerint az embereknek „a hangukkal kell szépíteniük a Koránt”. A Korán-szavaló, -recitáló versenyeken a szent könyv "éneklésének" sokféle megközelítése megjelenik. Ezek tónusukban és tagolásukban eltérhetnek a földrajzi, a kulturális és a történeti szempontból is sokszínű, hatalmas iszlám világban, melynek központja a Közel-Kelet.

Siddig különleges recitáló stílusa és idő előtti halála nagyobb figyelmet fordított a hagyományos afrikai stílus felé. A szudáni Korán-recitáló az 1990-es évek közepén a fővárostól, Kartúmtól nyugatra, al-Farajab faluban, egy hagyományos Korán-iskolában tanult. Amikor később Khartoumba költözött, a város számos mecsetében vezetett imákat, és mindannyiszor felhívta magára az emberek figyelmét. Hírneve akkor terjedt el a leginkább, amikor a róla szóló videókat feltöltötték a YouTube-ra.

Míg a Közép-Keleten népszerűek a hétfokú, heptatonikus skálát tükröző hangok, Siddig stílusa azt az ötfokú vagy pentaton skálát tükrözi, amely a Száhel-övezetben és Afrika szarvának muszlim többségű régióiban jellemző. Ez a hangnem jellemzi a szudáni dobeit népzenei műfaját is.

"A levantei régióban ugyanúgy az általuk ismert dallamok szerint éneklik a Koránt, mint Egyiptomban, a Hijazban, Észak-Afrikában, vagy más helyeken." - állítja más zenetudósokkal együtt Michael Frishkoph, a kanadai Alberta Egyetem zeneprofesszora. "Általánosságban elmondható, hogy Egyiptomban nem találni pentaton vagy hexaton (hatjegyű) éneklést, míg Nigerben, Szudánban, Ghánában és Gambiában sokkal jellemzőbb." (Természetesen nem csak és kizárólag ezek a változatok fordulnak elő.)

210209_1.jpg

Omar Jabbie imám a Washington állambeli Olympiában él, és a szaúd-arábiai Medinában, a rangos Iszlám Egyetemen végezte tanulmányait. Sierra Leonéban született, és először Szenegálban és Gambiában tanult Koránt olvasni és recitálni. Elmondása szerint az elmúlt évtizedekben a közel-keleti Korán-szavalás stílusai kezdtek eluralkodni Afrikában és a világ számos régiójában, különösen a városokban, ahol a Korán hallgatható felületeken: bakelitlemezeken, rövidhullámú rádióadásokon, hangkazettákon, majd CD-ken keresztül jutott el a tanulókhoz. Ezeket a felvételeket nagyrészt Egyiptomból és Szaúd-Arábiából származó szervezetek készítették, terjesztették vagy értékesítették. Az egyiptomi Al-Azhar Egyetemről és a medinai Iszlám Egyetemről visszatérő hallgatók, valamint az Öböl által finanszírozott jótékonysági szervezetek hatása szintén hozzájárult ezeknek a közel-keleti stílusoknak az elterjesztéséhez és népszerűsítéséhez sok szavaló között világszerte, beleértve a Szaharától délre fekvő afrikai országokat is, némelyikük még kiváló eredményeket is ért el eszerint a stílus szerint.

Mindez azonban kétségtelenül a helyi hagyományok rovására ment. Érdekes módon egy újabb technikai megújulás, az internet és különösen a közösségi média újból felhívta a figyelmet, főleg egy fiatalabb generáció részéről, a hagyományos hangokra.

Ahmad Abdelgader amatőr videós 2017 óta rögzíti Jabbie imám recitálását YouTube-csatornáján. "A legnépszerűbb videofelvétel az afrikai stílusú könyörgés [du'a] több mint kétmillió megtekintéssel" - mondta. "A legtöbb ember Franciaországból nézte, ahol sok nyugat-afrikai muszlim él, őket követte az Egyesült Államok." Ezek az online felvételek felhívják a figyelmet a Korán olvasatainak, recitálásának különböző iskoláira is. Bár ezek közül jelenleg a legnépszerűbb, legelterjedtebb a hafsz, Afrikában más iskolák is megjelennek, mint pl. Siddig esetében alkalmanként az al-duri.

Fontos, hogy a Korán tartalmában és betűiben ezekben az olvasatokban a lényeget tekintve egyetértés van, a különböző szavalási stílusok univerzális üzenetet jelentenek, amelyet "a helyi hangzás és a globális szemantika gyönyörű kombinációja" fejez ki.

210209_3.jpg

Források:

https://www.bbc.com/news/amp/world-africa-55935509?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR3CQ1LQAhV-U3-LsQq78El_Ndr_X7uqbpzPbiePY_1pxp63XgHYqP21-ug

https://alkhaleejtoday.co/international/5300992/The-death-of-the-Sudanese-reciter-Sheikh-Noreen-Muhammad-Siddiq-%E2%80%93.html

https://www.bbc.com/hausa/labarai-54854952.amp

https://www.aljazeera.net/news/miscellaneous/2020/11/7/%D9%88%D9%81%D8%A7%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%82%D8%B1%D8%A6-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%88%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%8A%D8%AE-%D9%86%D9%88%D8%B1%D9%8A%D9%86-%D9%883-%D9%85%D9%86

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1916421576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása