1 perc Afrika

Afrika legmagasabb épülete

2021. március 10. 08:00 - Oshumare

210310_a.jpg

Tavaly október végén avatták fel Algériában Afrika legmagasabb épületét, a Djamaa el Djazaïr-t. A megnyitón az algír miniszterelnök, Abdelaziz Djerad és más kormánytagok is részt vettek. A 120000 fő látogatását is lehetővé tevő imaterem felavatását eredetileg Abdelmadjid Tebboune elnök adta volna át, de a megnyitó előtt stabil állapota ellenére a COVID-19 tesztje pozitív lett.

Az algíri nagymecset modernista, andalúz belső térrel rendelkezik, és a világ legmagasabb 267 méteres minaretjével büszkélkedhet, amely a szomszédos marokkói Casablanca korábban legmagasabb minaretje fölé magasodik. A minaret lifttel és kilátóval rendelkezik, amely Algéria fővárosára és az öbölre néz.

A mecset építése azonban sok kritikát kapott. Sokan hiú projektnek tartották, mely Abdelaziz Bouteflika megalomániájának szimbóluma. Bouteflika egyébként Algéria leghosszabban szolgálatban levő elnöke volt, aki végül kénytelen volt lemondani a két évtizedes hatalma elleni tömeges tüntetések közepette. A hétéves építkezés 2019 áprilisában fejeződött be, három éves csúszással. Az építő vállalat a China State Construction Engineering volt, akik Kínából 2300 munkást hoztak be a munka elvégzéséhez a helyiek alkalmazása helyet. Az egymilliárd dollár feletti közpénz kiadását így még többen helytelenítették, mivel a fiatalok körében megnövekedett munkanélküliséget, az egészségügyi és oktatási szektorban szükséges fejlesztéseket az ország fontosabb prioritásának tekintették, a vendégmunkások behozatala így különösen nagy ellenszenvet váltott ki.

210310_d.jpg

mecset egy 400 000 m² alapterületű, a Földközi-tengerre néz. Az imaterem befogadóképessége 37 000 hívő, míg a teljes épületkomplexum akár 120 000 hívő fogadására is elég, mindehhez 7000 autó számára elég parkolóhelyet biztosítanak. A komplexumban egy Korán-iskola, egy park, egy könyvtár, egy személyzeti lakóterület, egy tűzoltóság, egy iszlám művészeti múzeum és egy algériai történeti kutatóközpont is található.

A mecset 267 m magas minaretje 37 emeletes. A fő imateremben 618 nyolcszögletű oszlop található, amelyek alátámasztó oszlopként szolgálnak, és 6 km-nyi kalligrafikus írással vannak díszítve, melyet lézerrel gravíroztak. Az imaterem kupolájának átmérője 50 m, magassága 70 m.

Forrás: Algeria inaugurates the world’s third largest mosque – Middle East Monitor

210310_e.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3616454542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása