1 perc Afrika

Az ugandai aktivista, Stella Nyanzi Kenyába menekült

2021. február 16. 12:32 - Oshumare

Stella Nyanzi ugandai feminista és politikai aktivista Kenyában folyamodott menedékjogért három gyermekével együtt. Nyanzi, aki egy évvel ezelőtt börtönben ült, mert olyan verset írt, amelyben az ugandai elnök születésének és édesanyja hüvelyének egyértelmű leírását használta kormányzása bírálatára, azt állítja, hogy párját elrabolták és megkínozták a múlt havi választások után. 

"Azért menekültem, hogy visszaszerezzem a hangomat. Azért menekültem, hogy visszaszerezzem az elmém. Menekültem, hogy visszaszerezzem a szabadságomat" - mondta Nyanzi csütörtökön egy telefonos interjúban a CNN-nek, kifejtve, hogy leginkább a hozzá közeli emberek elrablása indította őt menekülésre.

210216_1.jpg

A rendőrség letartóztatja Stella Nyanzi, miután tiltakozást szervezett a kormányzati élelmezési támogatásokért az országos Covid-19 zárlat idején, Kampala, 2020. május 18.

Az ugandai aktivista először 2017-ben volt bebörtönözve egy hónapig, miután közzétett egy Facebook-verset, amelyben bírálta Uganda first lady-jét, Janet Museveni-t, amiért nem teljesítette azt az ígéretét, hogy egészségügyi betéteket biztosít az iskolás lányoknak. Második alkalommal közel 16 hónapot töltött börtönben, ahol elmondása szerint az őrök fizikailag bántalmazták és magánzárkába tették.

Annak ellenére, hogy ellentmondásos figura volt, Nyanzi nagy népszerűségre tett szert aktivizmusa miatt, és a Kampala Woman képviselőjelöltjeként került a Demokratikus Változás Fórumába, az egyik legnagyobb ellenzéki pártba. Hányattatásai ellenére Nyanzi végül elindult a januári parlamenti választásokon, amelyet több erőszakos, halállal végződő tüntetés előzött meg. Legalább 50 ember vesztette életét például a novemberi tüntetéseken, melyek azután kezdődtek, hogy őrizetbe vették Yoweri Museveni elnök fő ellenfelét, az énekesből lett politikust, Bobi Wine-t - írja a Human Rights Watch.

Museveni-t 35 évnyi uralom utána a hatodik ciklusra is megválasztották a választások alatt az egész országra kiterjedő internetleállás és a fővárosban, Kampalában zajló súlyos biztonsági jelenlét közepette, amely megakadályozhatta a tömeges tüntetéseket a választási héten. Bobi Wine, valódi nevén: Robert Kyagulanyi, elutasította a választásokat, és felszólította az országot, hogy szintén kérdőjelezzék meg a választás eredményét. Nyanzi sem kapott mandátumot, ráadásul egy héttel a szavazás után élettársát, David Musirit - a Bobi Wine Nemzeti Egység Platformjának tagját - elrabolták az autójából testvérével együtt - Nyanzi állítása szerint. "David-et egy magán szalonkocsi csomagtartójába túrták, és elhajtották egy jelöletlen létesítménybe, ahol kihallgatása alatt megkínozták." - mondta Nyanzi.

(Egyelőre a CNN sem tudott pontos és bizonyítható információt szerezni az esetről, továbbá az ugandai rendőrség sem szolgált további információkkal a CNN számára.)

210216_2.jpg

Stella Nyanzi (balra) támogatójával a választások előtt, Kampala, 2020. október 28.

A Human Rights Watch több erőszakos esetről, illetve emberi jogok megsértésről számolt be a választásokkal kapcsolatban. "A visszaélések magukban foglalták a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságokat, az ellenzéki támogatók és újságírók letartóztatását és megverését, az ellenzéki gyűlések megzavarását és az internet leállítását" - mondta a nemzetközi emberi jogi civil szervezet januári nyilatkozatában.

Az ugandai belügyminiszter, Jeje Odongo tábornok a parlamentnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy 44 embert tartóztattak le és 31 ember tűnt el. Négy embert, akit megtaláltak, azóta letartóztattak a terrorizmus elősegítése miatt, míg hét embert letartóztattak és óvadék ellenében szabadon engedtek, bár ebben az esetben a vádakat nem említette. "Megpróbáltam naprakész tájékoztatást adni az állítólagos emberrablásokkal kapcsolatos eseményekről. A vizsgálatok folyamatban vannak." - mondta Odongo. Hozzátette, hogy a hatóságok "kivizsgálják a jelentett események mindegyikét". Musiri elrablására azonban nem tért ki.

Nyanzi busszal lépte át a kenyai határt Wasswával, az egyik 13 éves ikerfiával. A többi gyermeke, Kato (13) és Baraka (16) egy héttel korábban Nyanzi nővérével távoztak. Kenyában mindannyiuknak felajánlották a menedékkérőknek szóló igazolványokat, miközben a kenyai hatóságok mérlegelik a menekültstátusz iránti igényüket - mondta Nyanzi.

Forrás: https://edition.cnn.com/2021/02/08/africa/uganda-stella-nyanzi-flees-kenya-intl/index.html

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2416429058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2021.02.20. 21:33:29

Nem értem minek Afrikával foglalkozni?! Veszett ügy, sötét lyuk...
süti beállítások módosítása