1 perc Afrika

Elhunyt Tanzánia elnöke

2021. március 18. 06:41 - Oshumare

Tanzánia elnöke, John Magufuli, aki az utóbbi egy évben Afrika egyik legkiemelkedőbb koronavírus szkeptikusaként jelent meg a hírekben, meghalt 61 éves korában. Mindezt alelnöke, Samia Suluhu Hassan jelentette be szerdán. Több mint kéthetes távolléte a közélettől már így is sok spekulációra adott lehetőséget az elnök egészségével kapcsolatban, most halálát illetően szintén sokféle híresztelés kaphat szárnyra. Az alelnök tájékoztatása szerint Magufuli szívbetegségben halt meg, ami már egy évtized óta gyötörte. Hozzátette, hogy a temetési előkészületek folyamatban vannak, és 14 napos gyászt jelentett be, továbbá a zászlókat félárbócra eresztik.

Magufulit február 27-e óta nem látták a nyilvánosság előtt, ami olyan pletykákat indított útjára, miszerint a sokáig vírustagadó elnök COVID-19-cel fertőződött meg. A hatóságok március 12-én tagadták, hogy Magufuli koronavírustól betegedett volna meg, és hétfőn az alelnök felszólította a tanzániaiakat, hogy ne hallgassák meg az országon kívülről származó pletykákat, hiszen teljesen normális, ha egy embert ellenőriznek influenza vagy láz miatt.

"Kedves tanzániaiak, szomorú bejelenteni, hogy ma, 2021. március 17-én 18 óra körül elvesztettük bátor vezetőnket, John Magufuli elnököt, aki szívbetegségben halt meg a dar es-salaam-i Mzena kórházban, ahol kezelés alatt állt" – mondta az alelnök a TBC állami műsorszolgáltatónak.

Ő volt Tanzánia első elnöke, aki hivatali ideje alatt meghalt.

 

Kassim Majaliwa miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy beszélt Magufulival, és fel volt háborodva az elnök betegségéről pletykáló, külföldön élő "gyűlölködő" tanzániai miatt. Tundu Lissu, Magufuli fő riválisa például az októberi választáson, amikor az elnök megnyerte a második ötéves ciklust, azt állította, hogy Tanzánia vezetője Kenyába repült COVID-19 kezelésére, majd onnan kómában szállították Indiába. A haláleset bejelentése után azonban Zitto Kabwe ellenzéki vezető már azt mondta, hogy beszélt Hassan alelnökkel, hogy részvétét fejezze ki Magufuli haláláért. "A nemzet emlékezni fog rá és az ő hozzájárulására hazánk fejlődéséhez" - mondta Kabwe  egy Twitteren közzétett nyilatkozatban.

A mostani alelnök, Hassan lesz az első női elnök, a tanzániai alkotmány szerint ugyanis a 61 éves Hassan alelnöknek kell vállalnia az elnökséget az ötéves ciklus hátralévő részében, amelyet Magufuli tulajdonképpen csak tavaly kezdett el, miután megnyerte a második ciklust. Ezzel Hassan lehetne a kelet-afrikai ország első női elnöke. A politikusnő a félig autonóm Zanzibáron született, Nagy-Britanniában tanult közgazdaságtant, az ENSZ Világélelmezési Programjában dolgozott, majd különböző kormányzati tisztségeket is betöltött, mielőtt 2015-ben Tanzánia első női alelnöke lett.

Hassan elmondta, hogy Magufulit március 6-án vették fel a Jakaya Kikwete Kardiológiai Intézetben szívproblémák miatt, de másnap már el is bocsátották az intézetből. Egy héttel később megint rosszul érezte magát, és a Mzena kórházba sietett, ahol a kardiológiai intézet orvosainak felügyelete mellett kapott kezelést.

Dar es Salaamban, a több mint kétmilliós kereskedelmi fővárosában az utcák üresek voltak, amikor nem sokkal éjfél előtt bejelentették Magufuli halálhírét.

Magufuli a járvány alatt folyamatosan problémát jelentett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára azzal, hogy elbagatellizálta a COVID-19 fenyegetését, mondván, Isten és az olyan jogorvoslatok, mint a gőz belélegzése megvédené a tanzániaiak egészségét. Az egykori kémiatanár kigúnyolta a koronavírus-teszteket, elítélte a vakcinákat, melyeket egy nyugati összeesküvés részének tartott, ami arra irányul, hogy elvegyék Afrika vagyonát, és ellenezte a maszk viseletét, illetve a társadalmi elhatárolódást. Tanzánia tavaly májusban leállította a koronavírus-adatok bejelentését, amikor még 509 megbetegedést és 21 halálesetet jelentett a WHO szerint.

Forrás: Tanzania's President John Magufuli dead at 61 | Reuters

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8316468742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása