1 perc Afrika

Afrika gazdasága 2021-ben

2021. február 08. 11:30 - Oshumare

A szubszaharai Afrikában mérsékelt, de pozitív, 2,7% -os növekedés várható az idén, ez végre fellendülésnek számít 2020-hoz képest, amikor a térségben a gazdasági tevékenységek a becslések szerint 3,7%-kal estek vissza - az elmúlt 25 év első recessziójaként. Mégis 2021 valószínűleg ugyanolyan nehéz lesz az afrikai gazdaságok számára, mint 2020. Tavaly az egy főre jutó jövedelem 6,1%-kal csökkent a régióban, ez a „legmélyebb pont a jelentések szerint” - írja a Világbank. Ebben az évben azonban még várhatóan további 0,2%-os csökkenés következik be.

Sok megfigyelőhöz hasonlóan a Világbank is aggódik amiatt, hogy hiábavalóak voltak az afrikai kormányok korai erőfeszítései, hogy elzárják országaikat és gazdaságaikat a Covid-19 elől, a járványt nem lehetett megfékezni. Számos ország éli át most a második hullámot, amely súlyosabb, mint az első. Ezek a tartós járványok és az általuk okozott bizonytalanság idén is gátolni fogják a gazdasági növekedést, és mintegy egy évtizeddel visszavetik az életszínvonalat.

Az afrikai gazdaságok küzdelmeinek számos oka közül az egyik az volt, hogy eddig soha nem látott tőkekiáramlásra volt szükségük a gazdasági lezárások kezeléséhez, akár közvetlen külföldi befektetésekként is, ám ezek eltűntek. 2020-ban az Afrikába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések 30-40%-kal csökkentek, az átutalások pedig 9%-kal estek vissza, kevés mozgásteret engedve az afrikai pénzügyminisztereknek.

Valószínű, hogy annak ellenére, hogy az adósságszint emelkedésével kapcsolatosan folyamatosak az aggodalmak, a régió államadóssága további 8 százalékponttal a GDP 70%-ára ugrik - mondja az IMF. Most attól tartanak, hogy a növekvő kamatfizetési kötelezettségek miatt egyes országok fel fogják áldozni fejlesztési céljaikat olyan létfontosságú területeken, mint például az egészségügy és az oktatás.

Emellett pozitívum az a tény, hogy az export növekedése várhatóan felgyorsul ebben az évben a nagy kereskedelmi partnerek, mint például az Egyesült Államok és Kína gazdasági tevékenységének fellendülésével összhangban. De ez a növekedés sem lesz különösen erős az olajtermelők és más kitermelésre támaszkodó gazdaságok számára.

A régió legnagyobb gazdaságainak, Nigériának és Dél-Afrikának nagyobb esélyei vannak a kilábalásra, ami lefelé súlyozza a szubszaharai Afrika átlagos növekedési ütemét. De a diverzifikáltabb gazdaságok, köztük Kenya, Elefántcsontpart és Tanzánia szintén könnyebben helyreállhatnak, mindent figyelembe véve. Általában a gazdasági fellendülés várhatóan kissé erősebb lesz a mezőgazdasági áruk exportőrei között - átlagosan 4,5% 2021-22-ben.

Az FDI szerint előrejelzett 2021-es növekedés a következő: Kenya 6,9%, Botswana és Ruanda 5,7%, Elefántcsontpart, Zöld-foki Köztársaság, Guinea és Tanzánia 5,5%, Mauritius 5,3%, Dél-Afrika 3,3% és Nigéria 1,1%.

Forrás: https://qz.com/emails/africa-weekly-brief/1966762/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2316415632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása