1 perc Afrika

A nigériai afro-pop klasszikus alakja az "utolsó titán": Orlando Julius

2021. február 22. 14:21 - Oshumare

210222_1.jpg

Orlando Julius 1943-ban született a nigériai Ikolében, a mai Ekiti állam területén, még az angol gyarmatosítás idején. Zeneszeretetét családja mindig is támogatóan fogadta, az iskolában pedig a zenekar tagja volt. 1957-ben befejezte tanulmányait, és a nyugat-afrikai kulturális élet központjába, Ibadanba költözött. Nappal egy pékségben dolgozott, esténként zenekarokban játszott hagyományos hangszereken: dobon és furulyán.

Juliusnak nem volt lehetősége zeneiskolában tanulni, így mesterének Jazz Romerót választotta, akinél először takarító és karbantartó munkákat vállalt, hogy megismerkedhessen vele, míg végül Jazz Romero meghívta, hogy játsszon a zenekarában. Julius Orlando hangszere ekkor lett a szaxofon. 

Jazz Romero zenekara után Rex Williams highlife zenekarához csatlakozott, miközben folyamatosan fejlesztette magát zeneileg. 1960-ban Eddie Okonta hívta meg a bandájába, aki kora legnépszerűbb nigériai highlife zenésze volt, és akinek zenei társulata Louis Armstrong előzenekaraként is fellépett. Ekkor adta ki első önálló lemezét, melyben megtalálta saját hangját, és létrehozta a Modern Aces nevű zenekart, mely ötvözte az amerikai popot, az R & B-t és a soult a hagyományos afrikai zenével. a Modern Aces előadásain rendszeres vendég volt Fela Kuti, Nigéria leghíresebb zenésze.

A Modern Aces zenéje hamar népszerűvé vált Nigériában, 1965-től pedig egész Nyugat-Afrikában. 1966-ban megjelent albuma, a Super Afro Soul tette nemzetközileg is elismert zenésszé, aki nagy hatást gyakorolt az amerikai zenére is.

A nigériai polgárháború után, az 1970-es évek utazni kezdett. Európába, majd az Egyesült Államokba ment, ahol Hugh Masekelával alapított zenekart, és a legnevesebb amerikai zenészekkel lépett színpadra. A hetvenes évek végén anyagi ügyeken összeveszett Masekelával, és Los Angelesbe, ahol színészként is dolgozott. 1979-ben adta ki egyik leghíresebb slágerét, a Disco Hi-Life-ot, amelyet John Doran a "bágyadt diszkó és a szerotoninnal elárasztott magas élet kiválóan kiegyensúlyozott hibridjének" nevezett.

Los Angelesben a színészkedés mellett, tehát továbbra is zenélt, sőt zeneoktatással is foglalkozott, míg végül 1984-ben visszatért Nigériába. Hazájában megalakított egy 18 fős all stars együttest, mellyel elkészítette Dance Afro-Beat című albumát.

Orlando Julius népszerűsége a 2000-es években újraéledt, amikor a Strut újra kiadta a Super Afro Soul albumot, majd Voodoo Funk néven az 1972-es Orlando Julius és Afro Sounders albumot. 2014-ben Londonba utazott, ahol együttműködést kötött a The Heliocentrics nevű zenekarral, akikkel közösen kiadott albuma, a Jaiyede Afro a 13. helyen állt a Billboard World Albums listáján.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3416435526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása