1 perc Afrika

A tuareg kereszt

2021. március 12. 08:00 - Oshumare

 

210312_6.jpg

A tuareg kereszt, ahogy a tuareg ékszerek díszítései és geometriai kialakítása általában, védő szimbolikát hordoz magában. "Isten az univerzum központja, egyek vagyunk Istennel", és "nem számít, merre jársz, Isten, és én mindig veled leszek és megvédelek" a tuareg kereszt szimbólumának leggyakoribb szaharai értelmezései.

Az amazigh tuaregek különös dísze az ún. tuareg kereszt, más néven Niger-kereszt. A név semmilyen módon nem kapcsolódik a kereszténységhez vagy a keresztény szimbolikában található kereszthez. Az európai nyelvekben azért ragadt meg ez a név, mert nincs más kifejezés a négykarú medálok leírására. A tuaregek anyanyelvében, a tamazight nyelvben azonban nincs tényleges szó a „kereszt” kifejezésére, ehelyett a tanaghilt (viselhető/rögzíthető fém) vagy a talhakim (dekoratív medál) szót használják ezeknek a díszeknek a leírására.

210312_3.jpg

Az alapvetően muszlim tuaregek úgy vélik, hogy a kereszt karjai minden gonoszat eloszlatnak attól, aki hordja a keresztet, így tartja távol tőle az ártó szándékot. A szülők szokták ezeket a gyönyörű ezüst kereszteket adni gyermekeiknek, amikor azok elmennek otthonról, ők pedig a szerencse és a védelem forrásaként viselik ezeket a medálokat. Az ezüst keresztek egyedi alakúak, és Nigerben található Agadez városáról kapták nevüket, ahonnan származnak. A kereszt a hátán mindig az ékszerész jelölését viseli. A gyöngyös nyaklánc, melyen viselik, négy hengeres dekoratív dombornyomású ezüst szegmenst tartalmaz.

Az Agadez-kereszt az egyik leggyakoribb tuareg kereszt alakú medál, de a népszerűbbek közé tartozik a tuareg mezővárosokról elnevezett Timia-, Iferouane- vagy a kissé szokatlan formájú Ingal-kereszt.

210312_8.jpg

Ezek a medálok általában rézből vagy ezüstből készülnek, és a nyakláncon viselik őket. A tuareg-keresztet a tuaregek egész területén ismerik, sőt a nem amazighok is elfogadják, mint pl. a fulanik vagy a hauszák. Mégis ezeknek a medáloknak az aktív használata, viselete mindössze néhány tuareg törzsre korlátozódik, egészen pontosan a Nigerben élőkre. Ezek a Niger északi és középső részén élő Kel Aïr, valamint az ország déli részén fekvő több klán törzsszövetsége, a Kel Gres.

Ezeknek a medáloknak összesen huszonegy különböző fajtája van, amelyek mindegyike más mintával és formával rendelkezik egy adott klánhoz vagy területhez kapcsolódva. Ilyen az Abalak, amely a Niger déli részén fekvő Abalak városához kapcsolódik, az Aïr, a fent említett törzsi konföderációhoz (Kel Aïr), az Abangaret, az Aïr egyik alcsoportja, a Tagmert, egy város Maliban a Niger határ közelében, stb. Ezeket a kereszteket látható identitásként és törzsi vagy regionális hovatartozásként hordják.

A tuaregekéhez hasonló, nagyrészt törzsi és nomád kultúrában az ilyen szimbólumok tagadhatatlanul fontos részét képezik a társadalomnak. E huszonegy kereszt közül messze a legismertebb és leggyakrabban használt medál az úgynevezett Agadez-kereszt. Agadez Niger központjának legnagyobb városa és a Kel Aïr de facto fővárosa. A 15. században fontos szultanátus volt, amelyet a Songhai Birodalom hódított meg a 16. században. Története során fontos központja volt a transz-szaharai karavánkereskedelemnek, és kulcsfontosságú átjáró volt számos nyugat-afrikai város, például Timbuktu és Kano közötti kereskedelemben. Fontos hely volt az 1990-es évek tuareg lázadása során, mely Niger középső és északi részén zajlott.

A medáloknak formája jórészt megegyezik: négy kar meghosszabbítva, mint egy kereszt, a felkar karikával végződik, amelyen keresztül nyakláncra fűzhető. Amellett, hogy egyfajta identitást kifejező eszközként használják, valószínűleg bajelhárító amulett funkciója is nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen nagy mértékben elterjedt. A négy kar állítólag a négy égtájt jelképezi, védve viselőjét bárhová is megy a hatalmas sivatagban. Egy helyi tuareg legenda azonban romantikusabban értelmezi a medált. A történet szerint egy fiatal lány titokban szerelmi üzenetét akarta eljuttatni egy tuareg harcoshoz. Egy ékszert készített neki, mely a tamazight 'szerelem' szót (t (i) r (i)) rejtette az alakjában, amelyet tifinagh írásmóddal +O formában írnak. Ez lett a jövőbeni keresztek sablonja. Bármelyik történet is igaz, az biztos, hogy a tuaregi kereszt jelentését és eredetét továbbra is rejtély fedi.

210312_7.jpg

A tuareg keresztet leginkább nők viselik. Ez pedig segíthet nyomot találni a kereszt eredetéhez. Egy elmélet, melyet a téma kutatói dolgoztak ki, a tuareg kereszt legkorábbi eredetét a Tanitra, a Karthágóban imádott pun anyaistennőre vezeti vissza. A sztélákon, mozaikokon és kerámiákon szereplő Tanitra való hivatkozások gyakran hasonlítottak egy emberhez hasonló alakra, aki mindkét karját az ég felé tartotta, mintha könyörgésne vagy imádkozna. Ez a Tanit jelének nevezett szimbólum néhány érdekes hasonlóságot mutat a tuareg kereszttel. Ehhez hozzáadva azt a tényt, hogy Tanit kultuszát a berberek a punok bukása után átvették, a tuareg kereszt és a Tanit jele közötti kapcsolat elég kézzelfoghatónak tűnik, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a történelmi kapcsolatot.

Forrás: Tuareg Cross – MENA symbolism

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3216454654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása