1 perc Afrika

A technológia térnyerése Kenyában

2021. március 26. 08:00 - Oshumare

210426_3.jpg

Ahogy az afrikai országok változatos gazdaságaiban egyre gyakoribbá vált, a technológia jelentősen felgyorsítja a társadalmi és gazdasági változások ütemét.

Különösen igaz ez Kenyára, ahol az információs és kommunikációs technológiák (IKT) ágazata 2016 óta átlagosan 10,8 %-kal nőtt. Ennek eredményeként az IKT-ágazat egyre fontosabb részévé vált Kenya általános gazdasági képének, valamint a munkahelyteremtés egyik fő forrása lett. Mindezeknek átgyűrűző hatása van a kenyai gazdaság szinte minden más részén és területén, a technológia növekedése pedig a gazdasági növekedést és a fejlődést ösztönzi az összes többi ágazatban.
De a jelenlegi Kenya tágabb gazdasági képén túl, hogyan változtatja meg a technológia maguk a kenyaiak mindennapi életét? A digitális átalakulás hatással van-e a kenyaiakra a társadalom minden szintjén, vagy egyre növekvő digitális megosztottságot kezdünk látni?
Ennek a kérdésnek a megválaszolásához vegyük figyelembe azokat a főbb módszereket, amelyekkel a technológia és az ahhoz való hozzáférés kicsi, de erőteljes módon átalakítja a kenyaiak életét.
Technológiai start-upok, innováció és munkahelyteremtés
Az ipari szakértők által „Szilícium Savanah” néven emlegetett Kenyát fontos innovációs központként azonosították nemcsak Afrika szubszaharai térségében, hanem az egész kontinensen is. Ennek egy része a megvalósult kormányzati támogatásnak, valamint az újonnan induló vállalkozások finanszírozásának rendelkezésre állásának köszönhető. A technológiai innováció kultúrájának egyik előnye az átlag kenyai számára az, hogy általában munkahelyteremtéshez vezet az ágazaton belül. Ennek az egész régióra nézve spin-off hatása van, mivel a helyi gazdaságot a befektetési és munkalehetőségek beáramlása ösztönzi. Ebben az értelemben a kenyaiak egyre inkább függenek a technológiai szektortól az országon belüli munkahelyteremtés szempontjából.
Digitális tranzakciók és mobil fizetések
Mint sok más afrikai országban, az emberek mindennapi életük során egyre inkább támaszkodnak a digitális fizetési módokra. Habár a készpénz továbbra is a legtöbb tranzakció típusa, a digitális fizetési módok felé egyre nagyobb az elmozdulás, különösen, ha a mobil technológia és az internethez való hozzáférés egyre inkább mindenütt jelen van. Egy friss jelentés szerint a lakosság 70%-a rendszeresen használja a mobil fizetési alkalmazásokat. A korai állami beavatkozás fontos volt a digitális fizetési módok elfogadása szempontjából, a korábban állami tulajdonban lévő Safaricom távközlési szolgáltatás megjelenése felgyorsította az M-Pesa, a népszerű pénzátutalási alkalmazás elterjedését.
Az olyan pénzátutalási alkalmazások, mint az M-Pesa, ma már rendkívül elterjedt módszerek mind a személyes, mind az online tranzakciók lebonyolítására Kenyán belül, bár az M-Pesa dominanciáját más fizetési szolgáltatások kezdik megkérdőjelezni. És mivel Kenyát most globális fintech innovációs központként azonosítják, úgy tűnik, hogy az elkövetkező években újabb kihívók lépnek be a piacra.
A legjobb (digitális) életüket élik
Kenya digitális jövőbe való áttérésének másik figyelemre méltó eleme, hogy a kenyaiak szabadidejük eltöltését megválaszthatják. A hozzáférhető mobil internet térnyerésével a digitális technológia elérése nemcsak a kenyaiak munkáját és tanulását változtatja meg, hanem a szabadidő eltöltését is.
Az egyik feltörekvő tendencia, amely nagyjából jelzi ezt az elmozdulást, az internetes kaszinók térnyerése. Bár a szerencsejáték mindig is a kenyaiak által nagyon kedvelt elfoglaltság volt - ahogyan ez a világ számos más országában történik - ez a tendencia a mobil technológia térnyerésével is felgyorsul. Mivel az elmúlt években számos helyi online kaszinó alakult ki, ez a tendencia a belátható jövőben is folytatódni látszik. Kenya növekedése ezen a területen nagyon összhangban van a világ többi részével, ahol az online kaszinóipar az utóbbi években virágzik.
A (digitális) jövő felé tekintve
Nyilvánvaló, hogy Kenya jövője digitális. Annak érdekében azonban, hogy Kenya és a kenyai nép teljes mértékben áttérhessen a digitális jövőbe, még mindig vannak akadályok, amelyekkel meg kell küzdeni. Ezek közül talán a legsürgetőbb a technológiához való hozzáférés. Bár a kenyaiak kb. 97,8%-a - legalábbis a megkérdezettek száma alapján - mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezik, az otthoni internet-előfizetések messze elmaradnak ettől, körülbelül 41,1% (2018-tól). A digitális technológiákhoz való hozzáférés terén figyelemre méltó megosztottság van, és hogy Kenya és a kenyaiak teljes mértékben kiaknázzák a digitális gazdaságba való átmenetet, ezt meg kell oldani. Ha az 5G mobil technológia készen áll az ország egész területén való bevezetésre, ez az átmenet hamarabb megtörténhet, mint azt korábban várhattuk.

Forrás: The rise of tech in Kenya: are people becoming more reliant on technology? (nairobiwire.com)

210426_1.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8716474326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2021.03.27. 09:11:20

Érdemes Afrikára figyelni, lesznek még ott változások.
süti beállítások módosítása