1 perc Afrika

Újabb merénylet Etiópia nyugati részén

2020. november 03. 13:13 - Oshumare

201103_1.jpeg

Fegyveres támadók legalább 32 embert öltek meg, és otthonokat gyújtottak fel egy "borzalmas" merényletben Etiópia nyugati részén - tájékoztattak az etióp tisztviselők. A helyi hatóságok szerint a lázadó Oromó Felszabadítási Hadsereg (Oromo Liberation Army - OLA) volt felelős az Oromia államban elkövetett támadásért. A lakosok szerint több tucat embert ejtettek foglyul, másokat megöltek, és számos jószágot loptak el.

Abiy Ahmed etióp miniszterelnök szerint a támadások etnikai alapúak voltak, ugyanis az ilyen jellegű erőszak folyamatosan fokozódott azóta, hogy az oromó származású elnök hivatalba lépett 2018 áprilisában.

201103_4.jpg

Az OLA egy fegyveres csoport, amelyet már több esetben vádoltak meg emberrablásokért és bombatámadásokért, melyet főleg Etiópia nyugati és déli részén követtek el. Az OLA szakított az Oromó Felszabadítási Fronttal (Oromo Liberation Front - OLF) párttal, amely éveket töltött a száműzetésben, és akkor tért vissza az országba, miután Abiy elnök hivatalba lépett 2018-ban.

Az Etióp Emberi Jogi Bizottság (Ethiopian Human Rights Commission - EHRC) szerint akár 60 "fegyveres és fegyvertelen támadó" is részt vett a vasárnap folyamán végrehajtott támadásban. A  közlemény szerint az amhara népcsoport tagjai, az ország második legnagyobb etnikai csoportja kerültek a merénylet célpontjába. A kormányzó Jóléti Párt (Prosperity Party - PP) amharai szervezete szintén kiadott egy nyilatkozatot, amely alátámasztja az EHRC jelentését.

201103_2.png

Az etnikai zavargások júniusban, a a népszerű oromó énekesnő, Hachalu Hundessa meggyilkolása után kezdődtek, melyek végül több mint 150 ember halálát okozták.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-54787034

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2816270912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása