1 perc Afrika

Koronavírus képekben - a Kongói Demokratikus Köztársaságból

2020. június 08. 08:06 - Oshumare

200608_2.jpg

A Congo in Conversation című weboldal egy olyan online együttműködési projekt, amely dokumentálja a Kongói Demokratikus Köztársaság küzdelmeit a koronavírus (Covid-19), a kanyaró és az ebola kihívásaival szemben. A felületre többek között kongói újságírók és fotóriporterek töltik fel munkáikat. A weboldal alapítója a Carmignac Alapítvány és a kanadai-brit fotós Finbarr O'Reilly.

A Carmignac Alapítvány minden évben támogatást nyújt egyéni alkotók számára, akik olyan aktuális kérdésekre összpontosítanak munkájuk során, melyek elsősorban például az emberi jogok és a környezetvédelem témájával foglalkoznak. O'Reilly nyerte el a 11. Carmignac Photojournalism díjat, melynek részeként a fotós 2020-ban fotójelentést tervezett a Kongói Demokratikus Köztársaságról. Mivel azonban a határokat a koronavírus-járvány miatt bezárták, mind az alapítvány, mind O'Reilly át kellett, hogy gondolja, hogyan tudna jelentést készíteni az afrikai országról. Ez az alapprobléma vezetett a Congo in Conversation webhely elkészítéséhez.

200608_3.jpg

A londoni projektet koordináló O'Reilly együttműködik a Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozó újságíró kollégáival, akik videókat, fényképeket és történeteket töltenek fel a weboldalra, amely ezáltal egy új, afrikai perspektívát ad a jelenlegi helyzetről, lehetőséget adva a helyi újságíróknak a saját történeteik elmondására.

"A Covid-19 Kongói Demokratikus Köztársaságban való első megjelenése óta, előítéletek és hamis információk terjednek a vírusról a fővárosban, Kinshasában "- mondja Justin Makangara, a kongói fotósok egyike. "Az egyik legszélesebb körben elterjedt meggyőződés, hogy a Covid-19 a gazdagok betegsége." De számos más előítélet is kialakult, ideértve egyes kisebbségek stigmatizálását olyan kijelentésekkel, mint hogy: "A koronavírus Isten általi büntetés az LGBT közösség felé."

200608_8.jpg

A kongói fiatalok az online kezdeményezésben elsősorban a lehetőséget látják arra, hogy valós képet fessenek a társadalmi és politikai bizonytalanságról, amelyben nemcsak a világjárvány kitörése óta élnek, továbbá az ország egészségügyi helyzetéről, hiszen a Covid-19 nem az egyetlen olyan járvány, amely ellen a Kongói Demokratikus Köztársaság jelenleg küzd. 2019 januárja óta több mint 6500 gyermek halt meg kanyaró miatt az országban, és további 335 000 gyermek lett fertőzött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint. Az elmúlt 18 hónapban pedig az ország a történelem második legnagyobb ebola-járványával küzd - mely egyelőre 3453 esetet és 2273 halálesetet jegyzett Kongóban.

Forrás: 

https://congoinconversation.fondationcarmignac.com/

https://www.bbc.com/news/in-pictures-52632394

200608_10.jpg

200608_11.jpg

200608_12.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr815753858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása