1 perc Afrika

Szváziföld nemzeti madara: a lilasapkás turákó

2020. április 08. 11:54 - Oshumare

200408_7.jpg

A lilasapkás turákó (Tauraco porphyreolophus) a madarak turákófélék, latinul Musophagidae ("banánevő") családjába tartozik. Kelet- és Dél-Afrikában (Burundiban, Ruandában, Ugandában, Kenyában, Tanzániában, Malawiban, Mozambikban, Zimbabwében, Zambiában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Szváziföldön) honos, különösen kedveli a nedves erdei területeket, az örökzöld bozótosokat és partvidéket. Manapság ez a faj már alkalmazkodott a külvárosi élethez is, a tengerparti erdőkből egyre kijjebb húzódott, és gyakran előfordul a külvárosi parkokban, kertekben is, legkedveltebb helyei pedig az egzotikus ültetvényeket, hiszen elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik. Fényes és színes tollazata miatt különösen szép látvány, ami vonzóvá tette a turákó vadászatát az emberek számára, vörös tollait ugyanis előszeretettel használták díszítéshez. 

A felnőtt állat hossza 42-46 cm, a hím súlya 225-300 g, a tojóé 218-325 g.

200408_1.jpg

Külső megjelenésében meglehetősen színpompás fajta, a felnőtteknek zöldes-rózsaszínes háta és mellkasa, kékes-szürke hasa és combja van. A hát alsó része és a szárny fedőtollai szürkéskékek, a farokrész felé sötétkék. Mindezt a belső tollazat fényes, ibolyakék és zöld színvilága teszi még különlegesebbé. Az elsődleges és a külső szekunder tollak szélei és hegyei pirosak. A turákó feje a kék és a zöld árnyalataiban pompázik.

 

Sajátos hangjukat hajnalban és alkonyatkor hallatják, jellemzőek a duettek, amelyet a társak adnak elő.

200408_3.jpg

Leginkább magányosan vagy párosan fordulnak elő, de néha 4-5 madárból álló kis csoportokat is meg lehet figyelni. Főleg a lombkorona szintjén táplálkozik, a földre mindössze az ivás vagy fürdés miatt száll le. A kis gyümölcsöket egészben nyelik le, míg a nagyobbat darabokra aprítja csőrével. Mind a vadon növő, mind a termesztett gyümölcsöket szereti.

 

Az esős évszak kezdete ösztönzi a hímek udvarlási tevékenységét, melynek során fáról fára hívja párját, üdvözli, eteti és udvarló mozgásokat végez. Ahogy egész életében a területvédés a feladata, ilyenkor is elsősorban a konkurenciát kell kiszorítania. A hímek harca látványos légi összecsapás szokott lenni.

200408_9.jpg

 

A tojó fészke körülbelül 20 méterrel a talaj felett, a fákon található, lapos szerkezetű, botokból és gallyakból készül. Két-három tojásán 22-25 napig kotlik. Kikeléskor a csibéket vastag szürkésbarna tollazat borítja. Az első napokban szinte folyamatosan éhesek, a felnőttek rendszeresen táplálják kicsinyeiket és tisztítják a fészket.
Körülbelül három hetes korban a fiatalok szállnak ki a fészekből, és 38 napos korukban tudnak repülni.

Forrás: http://www.oiseaux-birds.com/card-purple-crested-turaco.html

200408_6.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2615598268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása