A zambiai bemba nyelven chimpapila néven ismert bablevél egy nagyon finom és tápláló zöldség, mely egy kissé keményebb és rágósabb, mint a többi zambiai zöldség, íze pedig kissé savanykás. Szokás szódát önteni a levelek keverékéhez, melytől könnyebb és finomabb lesz a chimpapila, de ez bizonyos táplálkozási előnyök elvesztését eredményezheti.
Hozzávalók:
- chimpapila (bablevél)
- ⅓ csésze nyers, száraz, őrölt földimogyoró
- 1 közepes paradicsom
- 1 közepes hagyma
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- egy csésze víz
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Távolítsuk el a szárakat a levelekről!
Mossuk meg a chimpapilát!
Tegyünk egy csésze vizet egy edénybe!
Dobjuk bele a leveleket, és adjuk hozzá apróra vágott paradicsomot!
Keverés közben kb. 30 percig főzzük!
Amikor a chimpapila puha, adjuk hozzá a negyed teáskanál szódabikarbónát!
Adjuk hozzá az aprított földimogyorót és ízlés szerint sót!
Főzzük még 30 percig, közben időnként kevergessük meg a chimpapilát!
Végül aprítsuk fel a hagymát és adjuk hozzá a főzethez!
Pároljuk 5 percig!
Az elkészült étel mellé köretként tálalhatunk kukoricakását (nshima).
Forrás: https://zambiankitchen.com/how-to-cook-chimpapila-with-groundnuts/