1 perc Afrika

Képek a múltból - Az Indiai-óceán afrikai területeinek képarchívuma

2020. február 27. 11:05 - Oshumare

200227_1.jpg

A vitatott hovatartozású Mayotte szigete volt a fő közreműködő annak a digitális platformnak, amely több ezer archív felvételt tartalmaz az Indiai-óceán szigeteinek történetéről. A projekt célja egyúttal, hogy a térség országait közelebb hozza egymáshoz a közös történelmi emlékek bemutatásával. Mayotte megyei levéltára csaknem 350 dokumentummal támogatta a 2017-ben indult kezdeményezést. Később a térség többi országa is részt vett ebben a közös projektben, amelyet az Európai Interregionális Fejlesztési Alap finanszíroz, így Mozambik, a teljes Comore-szigetek, Madagaszkár, Mauritius és Seychelle-szigetek is csatlakoztak a projekthez.

200227_7.jpg

Szerdán új fázishoz ért a kezdeményezés: egy digitális kiállítást hoztak létre, melynek címe: "Az Indiai-óceán képei" (Images de l’océan Indien). Sara Ibrahima, a Mayotte Megyei Levéltár ikonográfiai gyűjteményének vezetője és a projekt tudományos referense azt nyilatkozta, hogy a cél az Indiai-óceán térségét bemutató képek megosztása szélesebb közönséggel, mint akik eddig a megyei levéltárba érkeztek. Egyúttal felhívni a figyelmet a képeket rendelkezésre bocsátó országok közös történelmére. Mindezek mellett az archívum a tudományos kutatómunkát is megkönnyíti.

A képek korlátozott felbontásban érhetőek el, de HD-formátumban elérhetők a megyei levéltár engedélyével.


200227_4.jpg

A digitális kiállítás elérhetősége: http://www.images-oceanindien.org/#Entr%C3%A9e

A digitális archívum oldala: http://www.ihoi.org/app/photopro.sk/ihoi_icono/

Forrás: https://lejournaldemayotte.yt/2020/02/27/des-images-du-passe-pour-rapprocher-les-pays-de-la-zone/

200227_3.JPG

200227_8.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7615493868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása