1 perc Afrika

FÓKUSZBAN TANZÁNIA: Egy oroszlánjárőr mindennapjai

2019. december 04. 10:57 - Oshumare

191204_2a.jpg

"Ha találkozol egy oroszlánnal, állj meg és nézz egyenesen a szemébe!" - ez akár egy tanzániai közmondás is lehetne, de mindössze egy oroszlánjárőr, Saitoto Petro, akár életet is menthető tanácsai közé tartozik, mint az is, hogy: "Soha ne fuss el!"

191204_2c.jpg

A magas, karcsú, 29 éves férfi négy társával együtt, mindössze egy éles machete-vel a köpenye alatt órákon keresztül követi az oroszlánok nyomait. Míg korábban a vele egykorú férfiak hasonló felszereléssel a nyájaikat őrizve vadásztak az állatok királyára, Petro most inkább arra panaszkodik, hogy alig találni oroszlánt a környéken. Már nem vadásszák őket, sőt kifejezetten szégyennek tartanák megölni ezeket a ragadozókat, hiszen akkor a gyermekeik soha sem láthatnák őket többet szabadon. Ezért is csatlakoztak mind az öten egy, az oroszlánokat és a nyájakat is egyaránt védő kezdeményezéshez. 

191204_2e.jpg

Petro egyike a maasai-sztyeppei közösségek több mint 50 oroszlánfigyelőjének, akik naponta követik járőrútvonalakon a nagyvadakat, hogy segítsék a pásztorokat a legelőkön járó szarvasmarháik békés védelmezésében egy kis, tanzániai nonprofit szervezet, az African People and Wildlife támogatásával. Az elmúlt évtizedben ez a csoport több mint ezer háztartásnak segített abban, hogy biztonságos, modern kerítést építsenek élő akácfákból és lánckerítésből az állatok éjjeli védelme érdekében. Ez a kezdeményezés kulcsfontosságú kísérlet a vadállatok és a háziállatok békés együttélése érdekében.

191204_2b.jpg

Afrika-szerte az oroszlánok száma két évtized alatt több mint 40 százalékkal esett vissza - a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület 2015-ben közzétett adatai szerint az oroszlánok már felkerültek azon fajok listájára, amelyeket a kutatók a kihalásra "esélyesnek" tartanak. Eltűnnek azoknak a földterületeknek a 94%-áról, amelyeket mindig is történelmi otthonuknak hívtak: Afrikából. Az oroszlánok létszámának csökkenéséhez vezető legnagyobb ok élőhelyeik elvesztése volt, melyet növénygazdálkodáshoz vagy a városok építéséhez vett el tőlük az ember. A második legmeghatározóbb kihaláshoz vezető ok pedig a vadászatban keresendő (legyen az orvvadászat, sportvadászat vagy a jószágok védelmét szolgáló vadászat). 

191204_2f.jpg

A maszai nép hagyományaiban az oroszlánt nagy tiszteletben tartják, mégis az oroszlán által elejtett tehenek "bosszú-hagyománya", mely szerint a jószágban tett kár olyan bosszút követelhet a pásztortól, mintha egy családtagját vesztette volna el, komoly károkat okoz az oroszlánok körében. Az utóbbi években a pásztorok által elkövetett oroszlánbosszúk számos állat halálát okozták, ezért is fontos a nyáj gyilkolás nélküli védelme, a békés állattartás gyakorlatának elsajátítása. Petro az oroszlánokat védő szervezet nevében ezért is járja a sztyeppét, hogy tanítsa népét az oroszlánok és a nyáj együttes védelmére.

Forrás: https://www.thehour.com/news/article/Lion-patrol-Learning-to-share-the-savannah-with-14879120.php#photo-18700191

191204_2j.jpg

191204_2i.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr815332920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.05. 06:55:00

Az alapvetõ gond az, hogy egyre több a néger, egyre több hely kell a háziállatoknak, ergo egyre kevesebb jut a vadállatoknak, mind a növényevőknek, mind a ragadozóknak.

n3spr3ss0 2019.12.05. 14:25:30

@midnight coder: ...egyre több a néger. Meg a hülye.
süti beállítások módosítása