1 perc Afrika

FÓKUSZBAN DZSIBUTI: Ellenzéki tüntetések és véres letartóztatások Dzsibutiban

2019. november 07. 10:00 - Oshumare

191107_1.jpg

Dzsibuti ellenzéki vezetők ítélték el Ismaïl Omar Guelleh elnököt és "rezsimjének" „megsérült föld” politikáját, miután a főváros külterületén az utcai tüntetések második napját követték. A nyilvános kritikára drasztikus válasz érkezett.

Adan Mohamed Abdou, a négy ellenzéki csoportot összefogó USN szövetség elnöke szerint az arhibai tüntetések után a Republikánus Fejlesztési Szövetség (ARD) pártjának egyik tagját letartóztatták. Ezt támasztja alá Osman Yonis Bogorreh (MRD-s politikus) nyilatkozata is, mely alapján "az ARD-s Kako Houmed Kakot fényes nappal a Rue de Venice-n rabolta el a politikai rendőrség". "Mindeközben pártja és lakóhelyén élő támogatói, akik Arhiba szinte teljes lakosságát lefedik, tömegesen demonstráltak és blokkolták a város közelében lévő utakat."

A tüntetők éles lőszerrel és a biztonsági erők könnygázgránátjaival találkoztak - számolt be az ARD vezetője. További tüntetések voltak a közeli területeken, köztük Tadjouraban és Randaban. Az ARD által a közösségi médiában megosztott képek dühös tömegeket mutattak, akik Randában Kako szabadonbocsátását követelték. Bár állítólag a dzsibuti összecsapások elmúltak, az ARD szerint még a hétvégén is folytatódtak a demonstrációk, melynek során tucatnyi tüntető megsérült. "A tüntetések során több mint 50 ember megsebesült" - jelentette az USN is, mely elítélte a civil személyekkel szembeni indokolatlan fellépést.

Dzsibutiban nem jellemzőek a tömegmegmozdulások, mely elsősorban a rendőrség múltban tapasztalt, túlzott fellépéseinek köszönhetőek; 2015 decemberében például legalább 27 ember vesztette életét és több mint 150 megsebesült, amikor a biztonsági erők éles golyókat lőttek tömegbe egy nyilvános összejövetel során.

További képek és videók a tüntetés idejéről: https://twitter.com/hashtag/freekako?src=hash

Forrás: https://menafn.com/1099216545/Somali--In-Djibouti-opposition-protests-met-with-deadly-police-force

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr815293204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása