1 perc Afrika

A fák királya: az afrikai leopárd

2019. október 25. 13:02 - Oshumare

191025_1e.jpg

Az afrikai nagymacskák közül a leopárd (Panthera pardus) alfaja az afrikai leopárd (Panthera pardus pardus) viszonylag nagy, de csökkenő létszámban képviselteti magát a kontinensen. Míg korábban Afrika-szerte előfordult: sivatagban, szavannán és esőerdőben egyaránt, mára elsősorban a Szaharától délre, 35 országban, egymástól elvágott populációkban él. Ezeket a populációkat - annak ellenére, hogy az afrikai leopárdok számát összesen mintegy 700000 példányra becsülik - sok helyen a kihalás veszélye fenyegeti. Észak-Afrikában az ún. berber leopárdok közül ma már csak néhány száz él.

191025_1c.jpg

A különleges szépségű állat mind a hideg, mind a meleg éghajlaton képes élni, megjelenésükben éppen ezért számos területi változatosságot leírtak, és több afrikai alfajt elkülönítettek. A több mint két méter hosszú ragadozó  átlagos életkora a vadonban 12-17 év. Az állomány csökkenésének legfőbb oka a vadászat, melyek egyrészt a trófeaszerzés miatt a leopárdok számát csökkenti, másrészt a zsákmányállatok vadászata által a táplálékszerzés megváltoztatására kényszeríti a leopárdokat, esetenként emiatt teljesen el is tűnnek az adott területről.

191025_1b.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: leopárd

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr4915262242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása