1 perc Afrika

FÓKUSZBAN BOTSWANA: Az elefántok továbbra is komoly veszélyben vannak Botswanában

2019. október 24. 12:00 - Oshumare

Több mint 100 elefánt halt meg Botswanában az elmúlt két hónapban, részben egy feltételezett anthrax-fertőzés (lépfene) kitörése miatt - mondta a kormány kedden. "Az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy az elefántok lépfenétől haldokolnak, míg néhányan az aszály hatásaitól halt meg" - mondta a Vadon élő Állat- és Nemzeti Parkok Minisztériumának nyilatkozata. "A súlyos aszály miatt ugyanis az elefántok a talajt is legelik, így ki vannak téve az anthrax baktériumok spórájának."

Az Elefántok Határok Nélkül légi felmérése szerint a friss elefánttetemek 2014 és 2018 között 593 %-kal növekedtek, főleg orvvadászat és illegális vadászat eredményeként, de az aszály szintén a nagyszámú pusztuláshoz hozzájáruló tényező. A vadvilág hatóságai szerint a legutóbbi halálesetek a Chobe folyó partján és a Nantanga területeken, Botswana északi részén történtek, ahol 14 elpusztult elefántot találtak ezen a héten. Állításuk szerint a holttesteket elégették, hogy megakadályozzák az anthrax fertőzés terjedését más állatokra. A fertőzés egyébként rendszeres oltással megelőzhető az állatokban, az ember pedig csak a baktérium lenyelésével fertőződhet meg.

Botswana ad otthont az afrikai elefántok majdnem egyharmadának, mintegy 130 000 példánynak. Mióta a dél-afrikai ország megszüntette a vadon élő állatok vadászatának tilalmát az emberek és a vadon élő állatok közötti növekvő konfliktus leküzdése érdekében, az elefántok száma drasztikusan csökkent. Ehhez hozzájárult az is, hogy 2015 óta az El-Nino hatásainak következtében Botswana és dél-afrikai szomszédai súlyos aszályokat szenvednek el az átlag alatti csapadék miatt.

Forrás: https://af.reuters.com/article/topNews/idAFKBN1X20S2-OZATP

191024_2.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: elefánt Botswana

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9915258808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása