1 perc Afrika

FÓKUSZBAN NIGÉRIA: Lokoja, ahol két nagy folyó találkozik

2019. október 16. 15:00 - Oshumare

191016_2l.jpg

Afrika harmadik leghosszabb folyója, a Niger, mely Guineából indulva vakmerően útnak indul a Szahara déli részére, átfolyik Malin és Nigeren, majd Benin és Nigéria határfolyójaként Nyugat-Afrika legnagyobb és leggazdagabb országán folyik át, hogy végül Nyugat-Afrika egyik konfliktuszónáját kialakítva az Atlanti-óceánba torkolljon kincseket rejtő deltájával. A kék színű Benue folyó ennek az óriási folyónak a mellékfolyója, 1400 km-t tesz meg Kameruntól Lokojáig, hogy a Niger vizét táplálja.

191016_2k.jpg

A két folyó találkozása igen látványos, hiszen a hosszú utat megtett Niger folyó barnás vize élesen elkülönül a Benue folyó kék vizétől. A hely sokszínű csodája és a két monumentális folyó egyesülés miatt lett a Nigéria területén található népek egy nemzetté való újjászületésének szimbóluma, melyet Kogi állam fővárosában, Lokojában található régészeti emlékeknek köszönhetően történeti hagyományként ápolnak.

191016_2c.png

A két folyó találkozásánál először 1830. október 25-én jutott át két európai, John és Richard Landers hajójával, miután a brit Afrika-kutató, Mungo Park feljegyzéseit követve be akarták fejezni a nagy vállalkozást, amit elődjük 1775-ben elkezdett. A területnek a britek az 1800-as évek közepétől tulajdonítottak igazán jelentőséget.

191016_2d.jpg

Kogi államban több nagyobb nép él, így az angol mellett négy afrikai nyelvet is használnak az itt élők: az ebira, igala, nupe és joruba nyelveket, melyek mellett a kisebb népcsoportok nyelvei háttérbe szorulnak. A 29 ezer km² területű államban 3 és fél millióan élnek. A környék egyik kiemelkedő látványossága a Patti-hegyen (patti = 'hegy' nupe nyelven) található rezidencia, ahol Nigéria északi protektorátusának első kormányzója, Frederick Lugard élt. A hegy tetejéről figyelve a két folyó találkozását száraz évszakokban aprócska szigetek tűnnek fel a területen, melyek a családok, barátok számára hangulatos piknikező helyként szolgálnak, majd az esős évszakban ismét alámerülnek.

191016_2j.jpg

Forrás: https://nigerianflightdeck.com/2016/06/lokoja-home-of-the-niger-benue-confluence-a-tourists-haven/explore-nigeria

191016_2i.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2215225420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása