1 perc Afrika

Tíz dolog, amit Kamerun miniszterelnökéről érdemes tudni

2019. szeptember 27. 15:00 - Oshumare

Paul Biya, kameruni államfő Joseph Dion Ngute miniszterelnököt bízta meg a szeptember 30-tól október 4-ig tartó nemzeti krízis párbeszédének vezetésével. A tárgyalásoknak várhatóan megoldást kell találniuk Kamerun angolul beszélő régióinak válságára (Kamerunban francia és angol nyelvű tartományok találhatóak). Ez egyfajta bizalmi megbízatás, de mindemellett rendkívül veszélyes is.

1. A térségből származó politikus - Egy angolul beszélő délnyugati állam magasrangú tisztviselőinek családjából származik, ahol hatvanöt évvel ezelőtt született. Szawa gyökereihez fűződő tradicionális vezetőként nagyon szoros kapcsolatot tart fenn régiójával, miközben karrierjét - adminisztratív és politikai - a fővárosban folytatja.

2. Tanár - Yaoundéban és Londonban végezte tanulmányait, a Warwicki Egyetemen (Nagy-Britannia) szerzett doktori fokozatot, az 1980-as években a Yaoundé II Université professzora volt, mint üzletjogi szakértő.

3. Tekintély - 1991-ben a yaoundé-i École Nationale d'Administration et Magistrature intézményének fõigazgatója lett.

4. Lojális - 1997 decembere és 2018 márciusa között a Nemzetközösségért Felelős Külügyminisztérium megbízott minisztere volt. Ezt követően nevezték ki az elnökségért felelős miniszterré. Hűséges Paul Biya iránt, a Rassemblement Démocratique du Peuple Camerounais párt központi bizottságának tagja - tehát a francia oldalon is köztiszteletben álló személyiség.

5. Diplomata - Kamerunt képviselte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Genfben és az Emberi és Népek Jogainak Afrikai Bizottságában a gambiai Banjulban. Emellett ő vezette a kameruni delegációt az Afrikai Unió létrehozását eredményező tárgyalásokon, és országának fő képviselője volt a Guineai-öböl Bizottságánál.

6. Bakassi - Az Egyesült Államok égisze alatt működő Kamerun-Nigéria vegyes bizottság tagjaként részt vett a tárgyalásokon, amelyek eredményeként a Hágai ​​Nemzetközi Bíróság Bakassi határvitával kapcsolatos határozata végrehajtásra került.

7. Problémamegoldó - Tavaly májusban közel egy hétig tartózkodott az északnyugati és délnyugati tartományokban megbeszéléseket folytatva a helyi hatóságokkal, politikusokkal, vallási vezetőkkel és a civil társadalom képviselőivel. Minden alkalommal elmagyarázta, hogy Biya elnök a párbeszéd ajánlatát képviselteti vele.

8. Munkára kész - A nemzeti párbeszéd vezetőjeként diszkrét bennfentese lesz a yaoundé-i Palais des Congrès-ben, melynek napirendjén szerepel többek között: a kétnyelvűség kérdése, a decentralizáció, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek visszatérése, a leszerelés és a korábbi harcosok reintegrációja.

9. Diaszpóra - Az anglofon válság megoldásában felhatalmazták arra, hogy széles körű konzultációkat folytasson az összes kameruni vélemény és panasz összegyűjtése érdekében. Az elkövetkező napokban küldöttségeket érkeznek a kérdéses területekre, hogy találkozzanak a diaszpórával.

10. Kockáztató - A nemzeti párbeszéd vezetése kiváltság és kockázat is egyben, hiszen ha ezek a tárgyalások kudarcot vallnak, nem kétséges, hogy Biya elnök, aki úgy döntött, hogy a háttérben marad, felelősségre vonhatja őt.

Forrás: https://www.jeuneafrique.com/mag/832642/politique/cameroun-dix-choses-a-savoir-sur-joseph-dion-ngute-premier-ministre-du-cameroun/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr615174428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása