1 perc Afrika

Vasúton Etiópiában

2019. szeptember 11. 10:00 - Oshumare

190911_1f.jpg

Addis-Ababa utcáit járva az ember könnyen szembetalálkozik az "új vasutat, új életet" ígérő plakátkampánnyal, mely a 4,5 milliárd dollárból épült új kínai építtetésű, 750 km-nyi vasútvonalat hirdeti. Az Addis-Ababa–Dzsibuti szabványos nyomtávú vasút (SRG) az etiópiai szárazföldön élő mintegy 100 millió embert köti össze a Vörös-tengernél fekvő szomszédos miniállammal, Dzsibutival. Már 2018 januárjától működik Afrika első, országhatárokon túlfutó elektromos vasútja, a probléma csak annyi, hogy az új vasúti közlekedési lehetőség megnyitása óta folyamatosan pénzügyi és működési nehézségekbe ütközik. Egyszer az etnikai feszültségek miatt kialakult biztonsági állapotok, máskor a legelőterületeiket a vasút építése miatt elvesztett tevetartók felháborodása állította meg a kelet-afrikai partvidéken futó vonatot az érintett szakaszokon. Mindemellett lassan két év elteltével is döcögnek a vasúti szolgáltatással kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek. Ha Etiópia a szomszédos országok példáit követi, új vasútvonala viszonylag hamar megtérítheti a modernizálásra fordított kiadásait.

190911_1a.jpg

(Hogy az egyszerű utazónak milyen problémákat jelenthet a logisztikai káosz, ami az Etióp Vasúttársaságnál uralkodik, az alábbi linken olvasható tovább egy angol nyelvű beszámoló formájában.)

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-49580863

190911_1d.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: vasút Etiópia

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr315056198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása