1 perc Afrika

Újabb afrikai hírhitelességi problémák a világhálón - a fókuszban ezúttal Gabon

2019. szeptember 04. 09:00 - Oshumare

190904_1a.jpg

A Bloomberg elmondása szerint Gabon elnöke, Ali Bongo Ondimba, a napokban Londonban kapott kórházi gyógykezelést, miután egészségügyi állapota romlott a városban tett látogatás során. Bongo legújabb visszaesése kevesebb mint egy évvel azután következett be, hogy októberben stroke-ot kapott, miközben egy Szaúd-Arábiában tartott konferencián vett részt. Bongo elnök márciusban tért csak vissza hazájába, miután hónapokat töltött külföldön. A 60 éves Bongo Londonba utazott, miután augusztus 17-én részt vett Gabon nemzeti ünnepén, melynek során a gaboniak Franciaországtól való függetlenségüket ünneplik, majd kórházba került.

Az africanews.com (majd a Bloomberg kiigazítása szerint is) Bongo elnök mégsem került kórházba, mindössze rövid időn át szabadságot tölt londoni lakhelyén, közben pedig rutinszerű orvosi ellenőrzésen esett át, de hamarosan visszatér Gabonba.

Mindez azonban igen is jelentős problémákat szülhet. A Bloombergnek köszönhetően 24 óra leforgása alatt futótűzként terjedt el a gaboni elnök újabb rosszullétének híre, mely az amúgy is bizonytalan politikai helyzetben csak tovább növelte a feszültséget a gaboniak között. Civil társadalmi csoportok és aktivisták ugyanis már korábban a bírósághoz fordultak, hogy Bongo elnököt orvosi vizsgálatra kérjék annak megállapítása érdekében, hogy alkalmas-e a kormányzásra, de a tervezett bírósági tárgyalásokat kétszer elhalasztották. A nyugat-afrikai ország a Kőolajat Exportáló Országok Szervezetének második legkisebb olajtermelője, Bongo elnök pedig azóta vezeti az országot, mióta apja, Omar Bongo hivatali halála után egy hónappal később megnyerte a 2009. évi választásokat.

Források: 

https://www.africanews.com/2019/09/03/gabon-slams-bloomberg-fake-news-over-bongo-s-london-trip/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-02/gabon-president-hospitalized-in-london-as-health-deteriorates

https://news.yahoo.com/gabon-court-refuses-hear-petition-tests-bongos-health-143256994.html?

https://mondafrique.com/gabon-une-nouvelle-hospitalisation-dali-bongo/

190904_1b.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Gabon Ali Bongo

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2715037750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása