1 perc Afrika

Betekintés az afrikai virtuális világ jelenlegi helyzetébe

2019. augusztus 26. 11:20 - Oshumare

A virtuális valóság a modern technológiai fejlődés egyik hívószavává vált, mégis sok területen nem tudják kiaknázni az új technológia által elérhető lehetőségeket. Judith Okonwo, az Imisi 3D alapítója, Lagosz államban egy kiterjesztett valóságot (XR) megteremtő műhelyt hozott létre.

Itt fontos megjegyezni, hogy a virtuális valóság (VR) és a kiegészített valóság (AR) nem ugyanaz a dolog, de érthető módon könnyű ezt összetéveszteni. Judith Okonkwo szerint a VR egy magával ragadó 360°-os környezet tapasztalata, amelyet számítógéppel, valamint 360°-os fénykép és/vagy videó segítségével lehet létrehozni. Alapvetően tehát egy számítógéppel generált szimuláció, amely felváltja a környezetét. Másrészt, az AR az, amikor valaki virtuális objektummal egészíti ki a valós világot, vagyis számítógéppel generált tartalmat ad a meglévő valósághoz. A Snapchat arcszűrők vagy a Pokemon Go az AR tipikus példái, melyek új jelentést ad a „köztünk élnek” kifejezésnek.

Mivel Afrikában az államilag finanszírozott iskolák meglehetősen túlzsúfoltak, mindemellett korlátozott oktatási és pénzügyi forrásokkal rendelkeznek, Okonkwo úgy véli, a VR megoldást nyújthat erre a problémára: „A VR mint tanulási segédanyag használatával a hallgatók kísérleteket végezhetnek virtuális laboratóriumokban, felfedezhetik Egyiptom piramisait, az emberi testet vagy a Naprendszert.”

A reformálásra szoruló oktatási rendszer mellett, az egészségügyben is komoly segítséget jelenthetnek ezek a technikák. Azonban Afrika egyelőre nem fordít figyelmet ezekre a lehetőségekre, annak ellenére, hogy egy VR-terem felépítése sokkal olcsóbb, mint egy informatika terem felszerelése számítógépekkel.

Ennek ellenére a VR afrikai hirdetői már olyan figyelemre méltó eredményeket is elértek, mint egy 360° VR nigériai dokumentumfilm bemutatása a nemzetközi velencei filmfesztiválon, amely rámutat a VR növekvő népszerűségére.

Forrás: https://techpoint.africa/2019/08/16/virtual-reality-africa/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr215024790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása