1 perc Afrika

Hat hónap múlva megnyílik az etióp-eritreai határ

2019. augusztus 12. 10:00 - Oshumare

Etiópia külügyminisztériuma július 26-án kijelentette, hogy az etióp-eritreai kereskedelmi megállapodások előkészítése folyamatban van. Hirut Zemene, a Külügyminisztérium államtitkára azt mondta az addisz-abebai sajtónak, hogy a megállapodások úgy készülnek el, hogy mind Eritrea, mind Etiópia hasznát biztosítsa. A részleteket azonban nem tették közzé, így nincs egyértelmű ütemterv azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mikor véglegesítik vagy írják alá a megállapodást. Eritrea és Etiópia között a határokat 1998 óta először nyitották meg a 2018. júliusi békemegállapodást követően. Eritrea azonban 2018 decemberétől 2019 áprilisáig ismét bezárta határátkelőhelyeit, amelyek továbbra is zárva vannak annak ellenére, hogy Abiy Ahmed etióp miniszterelnök július 18–19-én Eritreába látogatott. Eritrea folyamatos határ bezárását inkább a határokon átnyúló kereskedelemmel és biztonsággal kapcsolatos aggodalmak okozzák, nem pedig Etiópia nemzeti kormányával szembeni ellenségeskedés. 

Az eritreai-etióp helyzetet elemzők szerint az eritreai határ bezárására három fő okból került sor: először, hogy ellenőrizze a határokon átnyúló kereskedelmet; másodszor: megakadályozza a kitiltott ellenzéki csoportok és a 2018-as határmegnyitás óta szerveződő elégedetlen eritreaiak visszatérését Etiópiából; harmadszor: elkülönítik az Eritreával határos etióp Tigray államának adminisztrációját, mely mindkét ország nemzeti kormányai számára komoly problémákat okoz, és a köztük levő fő feszültség generálói közé tartozik.

A határ bezárása ellenére azonban valószínűnek tűnik, hogy az eritreai és etióp kormányok továbbra is elkötelezettek maradnak a 2018. júliusi békemegállapodás mellett, ezt mutatja az is, hogy a júliusi látogatás alkalmával a két országot összekötő autópálya kiépítéséről tárgyaltak.

Forrás: https://www.newdelhitimes.com/eritrea-ethiopia-road-border-to-open-probably-within-six-months/

Szólj hozzá!
Címkék: Etiópia Eritrea

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr215005594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása