1 perc Afrika

Ma ünnepli 85. születésnapját a Nobel-díjas nigériai író

2019. július 14. 20:00 - Oshumare

Wole Soyinka 1934. július 14-én született Abeokutában, Nigériában. Több mint 50 kötet szerzője, munkái között versek, drámák, regények, esszék is találhatóak. Sajátos nyelvezete, képhasználata és politikai szerepvállalalásai miatt Afrika kiemelkedő irodalmi szerzőjévé vált. 1986-ban Wole Soyinka első afrikai íróként kapott irodalmi Nobel-díjat. 1967-ben a nigériai polgárháború idején börtönbe került, mivel a kormányt vádolta a biafrai konfliktus kialakulása miatt. Politikai aktivistaként mai napig nagy hatással van az afrikaiakra a kontinensen és a diaszpórákban. Legutóbb két éve figyelt fel rá a média, mikor Trump megválasztása után úgy döntött, hogy megsemmisíti a zöld kártyáját.

190714_3a.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8514946286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.07.16. 01:24:06

Viccesek ezek a virtue signaling arcok, Trumppal kapcsolatban előítéletei vezérelték, ebből látszik, hogy egy bigott, elvakult ideológus ő.
Hussein Obamával gondolom nem volt baja, pedig ő kezdett el véres háborúkat Afrikában (Líbia).

Ha Afrikának valamire szüksége van, az pont nem egy ilyen önelégült író.

Oshumare 2019.07.16. 09:43:43

@acycloren: Nagyon érdekes, amit írsz, hiszen a nigériaiak nagy része pontosan így reagál Soyinka politikai megnyilvánulásaira. Wole Soyinka az afrikai irodalom karizmatikus személyisége: retorikája, technikai megoldásai, sokszínűsége vitathatatlanul kiemelkedő szerzővé tették, életműve pedig nagy hatást gyakorolt az egész kontinens modern irodalmára. A politikai megnyilvánulásai viszont - személyes véleményem szerint - nevetségesek, már a biafrai sztori óta, és ez sajnos már a 2000 utáni irodalmát is megkárosította. Nagyon sok nigériai éppen ezért inkább Chinua Achebét tartotta a nigériai irodalom legnagyobbjának, és az ő halála után színes kis táborokra szakadt ez az Achebe-kultusz, de nem álltak be a másik nagy öreg mellé. Talán ez is elgondolkodtató...
süti beállítások módosítása