1 perc Afrika

A dél-afrikai csodanövény: a rooibos

2021. február 15. 11:48 - Oshumare

210215_9.jpg

A rooibos tea az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbb Magyarországon is, hiszen számos gyógyhatásának, koffeinmentes főzetének és jellegzetes aromás édes ízének köszönhetően gyermekek és a koffeintartalmú italokat nem fogyasztó felnőttek is ihatják. Bár vörös tea néven is ismertté vált hazánkban, a rooibos tea nem hagyományos tealevelekből készül, mint például a zöld, a fehér vagy a fekete tea, hanem egy dél-afrikai növény, a fokföldi rekettye hajtásaiból. A rooibos eredetileg a Fokvárostól északra fekvő Cederberg-hegységben őshonos, és a próbálkozások ellenére még mindig csak szülőföldjén, Dél-Afrikában, a Suid Bokkeveld régióban termeszthető.

210215_8.jpg

A vörös fokföldi rekettye avagy rooibos (Aspalathus linearis) neve afrikaans nyelven "vörös bokrot" jelent, a zsenge hajtásaiból készülő főzetet a dél-afrikai lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt.

A rooibos a vadonban egy 1-1,5 méter magasságig megnövő cserje, míg termesztésben 50-60 centiméter nagyságúra vágják vissza. A növény fejlődéséhez melegre és sok vízre van szükség. Levelei szerteágazó, hosszú, hajlékony ágakon találhatóak, tűszerűek, hosszuk 1-5 cm között változik, 1 mm vastagok és enyhén szőrösek. A fokföldi rekettye októberben virágzik, pillangó formájú, sárga virágai rövid nyélen ülnek. A termése vastag héjú, sárgásbarna színű, kemény magva van.

210215_2.png

210215_1.jpg

A rooibos tea alapanyagát először 1-1,5 évesen szedik le a növényről. Zsenge hajtásait a nyári hónapokban szüretelik. Mind a szüretelés, mind a feldolgozás kézzel történik. A tea alapanyagát a hagyományos feldolgozás szerint zúzzák, aprítják, majd halmokba rakva fermentálják, ekkor nyeri el jellegzetes vörös színét és édes ízvilágát. Fermentáció nélkül a teának zöld színe és szénára emlékeztető illata lenne - így is fogyasztható, és több hasznos anyag is található benne, mint az erjesztés után. A következő lépésben a teát gőzzel sterilizálják. A szárítást követően átrostálják, majd a tea csomagolásra kész.

210215_3.jpg

A levelek mellett a növény más részei is hasznosíthatóak. Európába 95%-ban ömlesztett minőségű vörös tea érkezik, míg Dél-Afrikában külön kategóriába sorolják a rooibos teát minőségük, termesztési körülményeik, ízviláguk szerint. Jelenleg az európai piacon található rooibos elsősorban ízesített formában kapható, hiszen kiváló alap teakeverékek előállításához, de a hosszabbra vágott, szelektált rooibosnak számos fajtája megkülönböztethető.

210215_4.jpg

Az afrikai népek - elsősorban a dél-afrikai khoiszánok - már évszázadok óta fogyasztják ezt a csodálatos teát, ismerve annak remek gyógyhatásait. Azonban a törzsi hagyományok folyamatos eltűnése miatt a rooibos teáról szerzett ismeretek csaknem velük együtt tűntek el.

1772-ben egy svéd botanikus, Carl Humberg újra felfedezte a növényt és a belőle készíthető teát. Ennek köszönhetően indult meg népszerűsége, így az 1700-as évektől történtek az első írásos feljegyzések európai használatáról, de évszázadok óta jelen van az európai orvoslásban is. Egy évszázaddal később Benjamin Ginsberg orosz bevándorló felismerte marketingpotenciálját, és 1904-ben a tea gyógynövényes helyettesítőjeként kezdte kínálni "hegyi tea" néven.

A második világháború során rendkívül nehéz volt Ázsiából importálni a hagyományos zöld és fekete tealeveleket, így a rooibos tea megfelelő alternatívának bizonyult - mind Dél-Afrikában, mind Európában - kellemes íze és remek gyógyhatásai miatt is egyaránt. A magok nehéz elérhetősége és a szállítás költségei azonban Európában viszonylag magas árat szabtak a különleges vörös teának. Mindaddig, míg 1968-ban egy dél-afrikai asszony, Annique Theron könyvet nem írt a rooibos teákról, amelyben a növény kedvező egészségügyi hatásairól is írt. A könyv megjelenése után több száz tanulmány született, amelyek egyre több kedvező egészségügyi potenciált mutattak ki a teában, valamint felfedezték a teák magas antioxidáns szintjét. Ez az új orvosi megközelítés a rooibos tea robbanásszerű népszerűségéhez vezetett.

Mára a legnagyobb rooibos tea fogyasztók Németország, Hollandia, Japán és Amerika. Európa egyéb részein mindössze néhány évtizede terjedt el fogyasztása.

210215_5.jpg

2019-ben a khoiszán nép a rooibos farmok kialakulása után részt kért a teaüzletből, és beperelte az őket kizsákmányoló teatermesztőket. A bíróság 1,5 %-os kereskedelmi adót vetett így ki a rooibos-termesztőkre, mely kb. évi 650000 dollárnyi bevételt jelent a helyi lakosságnak.

A rooibos tea ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, számos antioxidánst, enzimeket és vitaminokat tartalmaz, amelyek többek között segítik a bőrünk fiatalságának megőrzését, gyulladáscsökkentő hatással bír - sok benne a polifenol, és segít megóvni a különböző betegségekkel szemben. Magas antioxidáns tartalma körülbelül 50%-al haladja meg a zöld teában található mennyiséget. Számos jótékony hatása közé sorolható, hogy segíti a szívműködést, erősíti a csontokat - mivel a rooibos teában olyan ásványi anyagok is találhatók, mint például a mangán, kalcium vagy a fluorid, javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával pedig csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét, csökkenti a vérnyomást, és veseproblémával élők is fogyaszthatják, mert nincs benne oxálsav.

Források:

https://www.teame.hu/rooibos-tea-lenyugozo-gyogyhatasai

https://www.hazipatika.com/eletmod/orvosmeteorologia_humanmeteorologia/cikkek/a_rooibos_tea_hatasai/20171123131917?autorefreshed=1

https://exploresideways.com/blog/the-real-story-behind-rooibos-tea-and-its-connection-to-south-africa/

https://www.exoticteapot.co.uk/knowledge-centre/rooibos-tea-a-history

https://www.bbc.com/news/world-africa-50261517

https://www.bushmanskloof.co.za/blog/rooibos-the-wonder-plant

210215_7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2016424252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása