1 perc Afrika

Nigéria Afrika egyik legnagyobb pénznyelő gépezetévé vált

2019. május 30. 13:00 - Oshumare

190530_2c.jpg

Kenneth Rapoza, brazil újságíró a Forbes oldalain teszi fel a kérdést: Szeretné elveszteni pénzét Afrika egyik legnagyobb piacán? Fektesse be Nigériában! 

Annak ellenére, hogy az olaj- és gázszektorban közel 40 milliárd hordónyi olajkészlet és több mint 48 milliárd dolláros befektetési lehetőségek biztosítottak, Afrika legnagyobb gazdasága a nagyvállalati befektetőkkel kapcsolatos problémákba ütközik, míg Muhammadu Buhari elnök megkezdte második ciklusát, melynek ünnepségét május 29-én tartották. Nigéria részvényindexe 0,4% -kal csökkent az előző évhez képest, míg a feltörekvő piacok 2,3% -kal, az MSCI Frontier Markets 100 pedig 10,2% -kal nőtt.

Nigéria a nominális GDP szempontjából Afrika legnagyobb gazdasága. Ennek ellenére a második helyen álló Dél-Afrika egy főre jutó GDP-je hozzávetőlegesen ötször magasabb, mint Nigériában. Hiába van Nigériának hatalmas nyersanyagforrása, ha nem tudja azt a maga javára fordítani.

„Nigéria soha nem volt különösen kedvező hely üzleti szempontból” - mondja David Bruckmeier, a szubszaharai üzleti intelligencia elemzője a londoni székhelyű politikai kockázati cég AKE csoportjában. „A nagy külföldi befektetőkkel szembeni ellenséges cselekmények ritkán fordulnak elő, de a bürokrácia, az átfogó korrupció, a kedvezőtlen adórendszer és a befektetőkkel szembeni viták sértik a beruházásokat” - mondja.

Részletesebben angolul: https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2019/05/28/nigeria-has-become-africas-money-losing-machine/amp/

190530_2e.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9514869132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása