1 perc Afrika

Szváziföld királya ma 51 éves

2019. április 19. 13:00 - Oshumare

Az 1,2 millió lakosú Szváziföld királya 1968. április 19-én született II. Sobhuza uralkodó több, mint hatvan gyermeke egyikeként. Tanulmányait Szváziföldön és az angliai Dorsetben végezte. Édesapja gyermekkorában halt meg, 1982-ben, és mivel 21 éves koráig egy régensnek kellett volna uralkodnia helyette, a családon belül viszály alakult ki az ország vezetését illetően. Hogy a problémákat kiküszöbölje, III. Mswati 18 éves korában lépett trónra, koronázásakor vette el első feleségét. Azóta uralkodói pozícióját megerősítette, és fényűzésben vezeti a Szváziföldi Királyságot.

Uralkodását élesen kritizálják...

50. születésnapja alkalmából megváltoztatta az ország nevét Umbuso weSwatinire, ami szváti nyelven Szvátik földjét jelent, angolul pedig Szvátiföld Királyságának nevezik. Maga a nép neve egyébként vesszőt, pálcát jelent. Maga a király úgy nyilatkozott, hogy azért nevezte át királyságát, mert többször összekeverték őket a svájciakkal (Swaziland és Switzerland hasonlósága miatt). Az átnevezést a szvázik vegyesen fogadták, sokan nyilatkoztak úgy, hogy a király foglalkozhatna inkább Szváziföld gazdasági problémáival, mintsem az ország nevével.

 

További információk III. Mswatiról: 

https://kitekinto.hu/afrika/2011/09/08/fekete-afrika_utolso_kiralyanak_napjai_meg_vannak_szamlalva

https://index.hu/kulfold/2018/04/19/megvaltoztatja_az_orszag_nevet_a_kiraly/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7714774316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása