1 perc Afrika

Afrika legmagasabb pontja: a Kibo-csúcs

2021. január 08. 10:05 - Oshumare

210108_4.jpg

Afrika legnagyobb szunnyadó rétegvulkánjának, a Kilimandzsárónak három vulkáni kúpja van a Kibo, a Mawenzi és a Shira. A tanzániai bazaltvulkán legmagasabb pontja, mely a dél-nyugati peremén helyezkedik el, a Kibo-csúcs, a legutóbbi hivatalos mérés szerint az 5895 m-es magasságig ér. Az első ismert emberek, akik eljutottak a csúcsra, Hans Meyer és Ludwig Purtscheller voltak, 1889-ben. A kráterperem legmagasabb részét így sokáig Hans Meyer javaslatára Vilmos-császár-csúcsnak nevezték, de a mai Tanzánia 1964-es megalakulása óta Uhuru-csúcs lett a neve (uhuru jel. 'szabadság'). A Kibo-vulkánnak vannak még gázokat kibocsátó fumarolái (nyílásai), de utolsó kitörésére mintegy 150-200 ezer évvel ezelőtt történt.

210108_2.jpg

A Kibo-hegy a Kilimandzsáró Nemzeti Park része, mely 1987-ben került fel a világörökségek listájára, területe 756 km² nagyságú. Bár Afrika legmagasabb pontja egy nagyrészt bazalt vulkán része, ami megnehezíti a hegy meghódítását, mégis a hegymászók egyik kedvelt célpontja. A hegymászók mellett számos kutató is dolgozik a hegyen, mely zsugorodó gleccserei és eltűnő jégmezői miatt számos tudományos kutatás tárgyát képezi.

210108_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5316377134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása