1 perc Afrika

A helyi hiedelmek és Afrika madárvilágának pusztulása

2021. január 04. 08:46 - Oshumare

Az afrikai kontinensen több mint 2310 madárfaj él, melyek közül a Birdlife International szerint mintegy 1400 faj az egész kontinensen elterjedt. A jelenlegi adatok alapján Afrika-szerte legalább 248 madárfaj általánosan veszélyeztetett, míg további 117 madárfaj meglehetősen közel jár ahhoz, hogy a veszélyeztetett kategóriába kerüljön, ezért globális védelemre van szükség.

210103_1.jpeg

A kenyai Malindiban létesült Falconry Center of Kenya egyike azon szervezeteknek, amelyek fontos természetvédelmi tevékenységet végeznek a kihalással fenyegetett madárfajok megmentésében. Kenyában a solymászok száma kevesebb mint féltucat volt az elmúlt 60 évben. Kormányzati létesítmények hiányában pedig a ragadozómadarak rehabilitációjáért és gondozásáért kizárólag a magánszektor felel. Munkájukat az önfenntartás állandó terhe mellett megnehezíti a madarakat gondozó szakemberek, biológusok hiánya. A Birdlife International adatai szerint az afrikai madarakat fenyegető fő veszélyek közé tartozik még a mezőgazdasági terjeszkedés, a fakitermelés, az urbanizáció és az élőhelyek megváltoztatása, az iparosítás és az ebből eredő szennyezés, valamint az invazív fajok, illetve a közelmúltban felmerülő olyan kérdések, mint az éghajlatváltozás.

210103_4.jpeg

Mindezek mellett a madárvilágot pusztító egyik legfontosabb problémát a helyi hiedelemvilágok egyes madárfajokat pusztító elképzelései jelentik. Különböző afrikai hitrendszerek szerint ugyanis néhány madárfaj, például a bagoly jelenléte, különösen annak huhogása, balszerencsét hoz, az állatot pedig a betegségek vagy a halál előjelének tekintik. Ezek alapján aki bagolyt lát, az nem fog habozni: megöli az állatot.

Az ilyen régóta fennálló mítoszok és hagyományok ellen kezdte meg tevékenységét a kenyai központ. A kenyai tengerparti városban, Malindiban található Falconry Center egyúttal egy privát állatkert is, amely a ragadozó madarak mellett más állatfajok nagy gyűjteményével is rendelkezik. A központ igyekszik a veszélyeztetett állatfajokat testközelből is megmutatni a látogatóknak, hogy elűzze az irántuk érzett félelmet. A solymászati bemutatókon az emberek közelről láthatják a sólymokat és a sasokat, és jellemzően csodálattal tekintik meg izgalmas repülési attrakcióikat. E madarak többségét sérülten, rehabilitálásra mentették ki, de néhányuk nem térhet vissza a vadonba, így ők a központ állandó lakói.

210103_7.jpeg

„Kenya solymászata a veszélyeztetett madarak, például a bagoly és a sas védelme céljából kezdődött. Vagyis elkezdték tájékoztatni és oktatni az embereket ezekről a madarakról, mellyel ledöntötték az afrikai közösségek azon mítoszait, melyek káros véleményeket formálnak a vadon élő madarakról ” - meséli Michael Kahindi, a központ egyik solymásza.

A kenyai solymászati központ az évek során tömegoktatási és ismeretterjesztő intézményként működött elsősorban a madarak védelmére koncentrálva. A iskolások, egyetemisták, kutatók kutatók sereglettek a központba, hogy megnézzék a madarakat. A sasok, a sólymok, a baglyok, a gólyák mellett láthattak krokodilokat, teknősöket, majmokat, gyíkokat és kígyókat is, amelyek között ott volt a zöld mamba, a piton és a kobra is.

A COVID-19 járvány azonban a sok nehézség közepette meglehetősen negatívan érintette a központ működését, mivel a szervezet a látogatók közel 80 százalékát elvesztette mind a belföldi, mind a külföldi vendégei tekintetében. Ezzel a központ egy olyan kulcsfontosságú jövedelemforrástól esett el tartósan, amely a hely napi működtetését jelentette.

Forrás: 

https://africa.cgtn.com/2020/12/31/long-held-beliefs-contribute-to-the-killing-of-some-birds-species/

https://bybapeaches.com/2019/02/27/falconry-of-kenya-malindi-what-a-thrill/

210103_8.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr4316369828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2021.01.07. 09:36:42

Elképesztő, hogy egyes emberek még mindig itt tartanak. És ez most nem rasszizmus. Egyszerűen döbbenetes, hogy ilyen különbségek vannak ugyanabban a korban. (Persze azért az európai és amerikai ember felvilágosult hülyeségeit se felejtsük el!)
Én azt csodálom egyébként, hogy oktatással ezen segíteni lehet. Mert aki hülye, és úgy gondolja, hogy márpedig a bagolyhuhogástól meghalsz, annak hiába magyarázod, hogy a bagoly nem tehet semmiről, és nézd milyen aranyos.
Biztos azért van, mert Afrikában még nem jelentek meg az olyan kifejezések, hogy "konteó", meg "fake news". Mert akkor majd ők is megmagyarázzák, hogy a Falconry-t gonosz emberek építették, akik lélekrabló hadsereget legitimálnak a madárszörnyekből, és egy nap majd rájukeresztik.
Mindenesetre pozitív, hogy van akiknek ez a kérdés fontos, és eredményeket érnek el. Az pedig, hogy a pandémia megnehezíti az életüket, sajnálatos. És szegényeknek még segítségért is nehéz folyamodniuk, mert kiküldenek egy segélykérő levelet, és az emberek azt fogják hinni, hogy nigériai csalás.
Na jó, viccet félretéve, köszi a posztot!
süti beállítások módosítása