1 perc Afrika

Mi történt a héten Maliban?

2020. augusztus 21. 08:26 - Oshumare

200821_5.jpg

Ibrahim Boubacar Keïta elnök kedden a katonai puccs nyomására lemondott Maliban.

A nyugat-afrikai vezetők továbbra is Keïta elnök vezetését támogatják, az ENSZ pedig a tisztviselők szabadon bocsátását követelte. Az Afrikai Unió már korábban felfüggesztette Mali tagságát a katonai puccsok miatt, Franciaország és Németország pedig elítélte a puccsot egy mielőbbi polgári kormányzat visszaállítását követelve.

200821_2.jpg

A puccs vezetői - köztük Malick Diaw ezredes, a CNSP (Comité National pour le Salut du Peuple) alelnöke és Ismaël Wagué ezredes, a légierő vezetőjének helyettese, azonban az ellenzék támogatásával az átmeneti állapotot igyekeznek fenntartani, tiszteletben tartják a szélsőséges fegyveres csoportok elleni küzdelem nemzetközi egyezményekben megkötött megtartását, és elnököt kívánnak választani akár a polgári lakosság, akár a katonaság köreiből. Olyan hatóságot akarnak, amely képes a korrupció leküzdésére, a gazdaság újjáélesztésére és az etnikai és dzsihadista erőszak megszüntetésére. (Ez természetesen egy igen magas elvárás, amit évek óta nemzetközi összefogással és segítséggel sem sikerült eddig elérni.) Jelenleg az országot Assimi Goita ezredes irányítja a katonai hatalomátvétel vezetőjeként. Goita ezredes, aki Mali különleges erőinek vezetője is, gyors hatalomátadást ígért.

200821_7.jpg

Maliban továbbra sem állt meg az élet, megnövekedett a katonai jelenlét, de a boltok továbbra is nyitva vannak, a gazdaság nem állt le. Afrika egyik legszegényebb országa már számos katonai hatalomátvételt megélt, az etnikai harcok és szélsőséges militáns erők állandó harcszíntere. A 2018-ban másodjára megválasztott Keïta elnök ellen június óta óriási utcai tiltakozásokkal léptek fel a korrupció, a gazdaság rossz irányítása és a vitatott törvényhozási választások miatt. Mindemellett a katonák elégedetlensége is fokozatosan növekedett a szélsőséges fegyveresek ellen folytatott harcok és az aránytalanul alacsony bérezés miatt.

200821_4.jpg

A tüntetéseket az M5 ellenzéki koalíció vezetőjeként Mahmoud Dicko, konzervatív imám irányította, de a mozgalom kulcsfigurája a puccs vezetőivel való találkozás után mindenféle indoklás nélkül kilépett a politikai életből - bár sokan az ő elnökségét várták. Az ellenzéki koalíció egyik pártja, a CMAS - nem mellesleg Dicko imám pártja - azonban támogatja a puccsot és az új választások kidolgozásában segédkezik, a mai napra pedig a nép győzelmének ünneplésére hívta Mali lakosságát.

 

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-53854372

200821_6.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7916171852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása