1 perc Afrika

Egyiptom újra szeretné éleszteni a koronavírus miatt visszaesett idegenforgalmat

2020. július 16. 08:16 - Oshumare

200716_4.jpg

A világ csodáinak egyike, a Gizában álló piramisok, évezredek óta vonzza a turistákat az észak-afrikai országba. Az idei világjárvány miatt a piramisok azonban most magányosan álltak július 1-jéig. Bár a helyszín a hó elején újra megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt - természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett: hőmérséklet-mérés, távolságtartás bevezetésével, az elmúlt két hétben egyelőre csak néhány helyi látogató érkezett. 

Az évek óta fenyegető terrortámadások és merényletek ellenére a turizmus - bár többször megingott, de soha - nem került ilyen mélypontra. 2019-ben már több mint 13 millióan utaztak Egyiptomba turizmus céljából, a stabilizálódott helyzet miatt éppen ezért 2020-ra már 15 millió látogatóra számítottak. 

200716_2.jpg

A négy hónap leállás következtében sokan elveszítették megélhetésüket. A tevegelést ajánlgató helyiek nagy része arra panaszkodik, hogy el kellett adniuk a tevéket, hiszen az állatok fenntartása költséges. A járvány miatt bekövetkező idegenforgalmi válság természetesen nemcsak a piramisok körül seftelő helyieket érintette: munka nélkül maradtak az idegenvezetők, a szállodákban dolgozó teljes személyzet, sofőrök, éttermek dolgozói, stb.

Khaled el-Anany idegenforgalmi és régészeti miniszter így most küldetésének tartja a turizmus és általa a gazdaság újjáélesztését. "Ez olyan katasztrófa volt számunkra, mint az egész világ számára. Havonta körülbelül 1 milliárd dollárt veszítettünk el, és becsléseink szerint továbbra is sok pénzt fogunk veszíteni az elkövetkező hetekben és hónapokban." A miniszter szerint az idegenforgalom az egyiptomi bruttó hazai termék (GDP) több mint 12% -át teszi ki.

200716_5.jpg

A biztonsági előírások betartásával egyre több múzeum nyitja meg kapuit, és lassan újraindulnak a külföldi járatok is a Dél-Sínai-félszigetre, a Vörös-tengerhez és Matrouh tartományba. A miniszter szerint a Covid-19 gyakorlatilag nem fordul elő ezeken a tengerparti területeken, ami biztonságosabbá teszi őket. "Később megnyitjuk a Nílus-völgyet is Alexandriával, Kairóval, Luxorral és Aswannal" - nyilatkozta.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-53402983

200716_6.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3316008560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása