1 perc Afrika

Afrika és a koronavírus: Tegnap jelentette be első halottjait Dél-Afrika

2020. március 28. 08:58 - Oshumare

A dél-afrikai koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ezret (1170). Az első két halálesetet Nyugat-Fokföld déli tartományának kórházaiban regisztrálták. 

A biztonsági erők közben megkezdték a háromhetes országos korlátozások végrehajtását annak érdekében, hogy megállítsák a vírus terjedését. Az alapvető mozgások kivételével tilos a kijárás, az ennek biztosítására előírt intézkedéseket a hadsereg és a rendőrség közösen hajtja végre. Az éjféli határidő előtt még hosszú sorok álltak a szupermarketek előtt.

200327_1.jpg

Csütörtök késő este Cyril Ramaphosa elnök ellátogatott a hadsereg sowetói bázisára, és parancsot adott a katonáknak az intézkedések végrehajtására: "Ez a helyzet példa nélküli nemcsak demokráciánk, de az országunk történetében is. 21 napra zárva tartunk, és nekiindulunk, hogy háborút kezdjünk egy láthatatlan ellenség, a koronavírus ellen."

Az előírt feltételek szerint az élelmiszerboltok továbbra is nyitva maradhatnak, de az alkohol értékesítése tilos - Bheki Cele rendőrségi miniszter sürgette különösen a dél-afrikai embereket, hogy maradjanak józanok a karantén ideje alatt. A jogging és a kutyasétálás szintén tilos.

Péntek reggel azonban a helyi média képeket mutatott a forgalmas utcákról és a városi szupermarketek előtti sorokról - azokon a helyeken, ahol a szegénység és az emberek nagy létszáma megnehezíti a társadalmi távolodást. Már egy nappal korábban is nagy forgalomról számoltak be a Johannesburgból induló fő utakon, annak ellenére, hogy a kormány felszólított mindenkit, hogy ne induljanak hosszú utakra. Több ezer ember lepte el a buszmegállókat azért, hogy elmeneküljenek a fővárosból, és hogy a családdal a vidéki területeken tartózkodjanak, felerősítve a veszélyt, hogy a vírust átadják az idősebb rokonok számára, akik nyugdíjba vonulásuk után a farmokon és a kisebb falvakban élnek. A hatóságok figyelmeztettek, hogy bárkire, aki megsérti a szabályokat, hat hónapos börtönbüntetést vagy súlyos bírságot szabhatnak ki.

Dél-Afrika már korábban bezárta iskolákat, és megtiltotta több mint 100 ember gyűlését.

Dél-Afrikában további veszélyt jelent az Afrikára jellemző gyenge egészségügyi szolgáltató rendszer, illetve a HIV-fertőzöttek magas aránya, akik közül a becslések szerint mintegy 2,5 millióan nem szednek antiretrovirális gyógyszereket. 

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-52058717

200327_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9015563992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása