1 perc Afrika

A WHO azt kéri Afrikától, ébredjen fel, a koronavírus fenyegetően terjed!

2020. március 20. 09:52 - Oshumare

200320_1.jpg

"Afrikának "fel kell ébrednie" a koronavírus fenyegető terjedésére, és fel kell készülnie a legrosszabbra" - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. - "A kontinensnek tanulnia kellene abból, hogy hogyan terjed a vírus máshol" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arra is figyelmeztetett, hogy míg Afrikában a megerősített esetek jelenleg alacsony számban vannak jelen - 640 körül vannak, nem adnak okot az önelégültségre. "Afrikának fel kellene ébrednie, a földrészemnek fel kellene kelnie" - mondta a WHO első afrikai, etióp vezetője.

Az egészségügyi szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a sérülékeny afrikai közegészségügyi rendszerek gyorsan megsérülhetnek, ha a vírus elterjed, különösen a túlzsúfolt városi területeken.

 "A WHO ajánlása szerint valóban el kell kerülni a tömeges összejöveteleket, és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy még a bimbójában levágjuk a vírus terjedését, arra számítva, hogy a legrosszabb is megtörténhet" - mondta Tedros úr, a WHO székhelyén megrendezett, genfi ​​sajtótájékoztatón.

200320_2.jpg

Afrikában 16 ember halt meg a koronavírus által okozott légzőszervi betegség miatt: hat Egyiptomban, hat Algériában, kettő Marokkóban, egy Szudánban és egy Burkina Faso-ban. (Frissítés: Egyiptom 7, Algéria 9, Marokkó 2, Tunézia 1, Szudán 1, Burkina Faso 1, a továbbiakban zárójelben jelzem a cikkhez képest frissült adatokat - szerk.)

Dél-Afrikában, ahol 116 (150) eset van, Cyril Ramaphosa elnök katasztrófahelyzetet hirdetett, korlátozva az utazást, elrendelve az iskolák bezárását, a tömeggyűlések tilalmát és a bárok működésének korlátozását: bezárás vagy a létszám korlátozása max. 50 főig. Az ország betiltotta a kikötői forgalmat minden kikötőiben, annak ellenére, hogy egy tengerjáró hajó fedélzetén lévő hat karanténba helyezett embernél a tesztek végül negatívak lettek. Mára mind az 1700 hajón rekedt ember szabadon hazatérhetett. Mindezek mellett az a személy, aki a dél-afrikai koronavírus-intézkedéseket megsérti, pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is sújtható.

Más afrikai nemzetek is hasonló szankciókat vezettek be:

  • Lagos állam, Nigéria gazdasági központja, megtiltotta több mint 50 fős összejöveteleket, és az iskolák a jövő héttől bezárnak; Afrika legnépesebb országa, ahol összesen tizenkét koronavírusos esetet találtak, megtiltja azon repülőjáratok leszállását, amelyek olyan országokból érkeznek, ahol több mint 1000 fertőzés van.
  • Algéria, az egyik legsúlyosabban érintett afrikai ország, bezárta határait és leállította a repülőjáratokat.
    Az elnök betiltotta a tömeges összejöveteleket is, amelyek gondot jelenthetnek a heti nagy kormányellenes tüntetések szervezése miatt.
  • Ruanda, ahol 11 ember szenved a koronavírusos megbetegedésben, 30 napig megtiltja az utasszállítást
  • Kenyában, talán a kontinens egyik legvallásosabb országában a legtöbb templomban és mecsetben felfüggesztették az istentiszteletet. A kormány azt is bejelentette, hogy állami szinten fog fertőtlenítőt gyártani, amit ingyen forgalmaznak majd annak érdekében, hogy orvosolják a fellépő hiányt.
  • Libériában, ahol néhány évvel ezelőtt az ebola-járvány volt a figyelem központjában, két nyilvántartott Covid-19-es esetet regisztráltak. Az ország abbahagyta az útlevelek kiadását az emberek utazásának megállítása érdekében, és a hét elején betiltotta az olyan országokba való belépést, amelyek a világjárvány által leginkább sújtottak.
  • Az Indiai-óceánon levő Mauritius szigetállam két hétig megtiltotta a turisták belépését - és megerősítette első három esetét: két tengerjáró hajó munkavállalója és egy brit turista a fertőzöttek. (A legújabb adatok szerint már 7 fertőzött van.)
  • Zambia két Covid-19-es eset jelentése után bezárta a parlamentet, az iskolákat és az egyetemeket.
  • Szomália egyetlen esettel egy éjszakára bezárta légtérét.
  • Uganda és Botswana, ahol eddig nincs egyetlen eset sem, a jövő héttől bezárja az iskolákat.
  • Csád - egyetlen eset nélkül is - felfüggesztette az összes utasszállítást, és csütörtök éjféltől bezárta a szárazföldi határokat. (Ma már van egy esetük.)

 

A BCC angol nyelvű összefoglalója 

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-51960118

200320_3.png

9 komment
Címkék: WHO koronavírus

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr5415537682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luis5 2020.03.21. 05:02:38

Afrika már felkészült : ok a nyajimmunitasra hajtanak. Azaz szarnak az egészre, mert mi mást tehetnének? Ahogy eddig is. A népesség fiatal, az eddigi fertozesszam egy nagy 0.
Majd jut bőven bevandorlo a kihalo európai öregek potlasara

felső határ nincs 2020.03.21. 07:20:35

@luis5: A regisztralt fertozesszam semmit nem jelent, hisz a legtobb afrikai eleteben nem volt korhazban.

A legvaloszinubb hogy az europai misszionarius dokiktol kapjak el....:) Egyebkent meg ahogy mondod, fiatalok, evente kiszulnek egy Nemetorszagnyi kisnegert, nem tartok tole hogy kihalnak.

VT Man 2020.03.21. 08:22:51

Kicsit morbid, de afrika népessége évente 30 millióval nõ, ha a járvány elvinne 10-20 milliót, még akkor is többen lennének.

Persze ez szigorúan matematikai perspektívából.

Kelly és a szexi dög 2020.03.21. 09:44:31

Nagyon kíváncsi leszek Afrikára és Indiára - tanulságos lesz...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 10:08:08

@luis5:

"Majd jut bőven bevandorlo a kihalo európai öregek potlasara"

Na igen, Svédország politikusai pont erre hajtanak. Tesztelés semmi, megelőzés semmi, izoláció semmi, hadd haljanak az öregek,akik helyébe jöhetnek a fiatal, életerős afrikaiak.

steery 2020.03.21. 13:18:42

Mégis, hogy akarják megtiltani a favellákban, nyomornegyedekben és túlzsúfolt menekülttáborokban élő sok százmillió nincstelen embernek a társas együttlétet? Mikor egy szobában 6-8-10-12 ember él együtt, annyian vannak a családtagok? És hogy akarják lezárni az országhatárokat, mikor se kerítés, se jelzőoszlop nincs a legtöbb helyen a sivatagban, szavannán, mocsárban és őserdőben? És ki zárja le? Ha minden katonát odarendelnek a határra, ki fogja fenntartani a rendet a városokban? Ki fog harcolni a különféle gerillákkal, lázadókkal, orvvadászokkal, bűnözőkkel, gyerekkatonákkal? Afrika 1 évben belül elemészti magát még a legjobb esetben is és redukálódik a népessége egy egészségesebb szintre.

flydomi 2020.03.21. 13:32:19

@VT Man:

A lehetoseg adott ra.Meg a sikeres vedo oltas ellenere is,ami jo,ha ev vegere sikerul piacra dobni.
Gondoljunk csak a fekete halalra,vagyis a pestisre.Hasonloan gyorsan terjedt el.Csak a kisebb falvakba nem jutott el,ahova meg a madar sem jart.
Termeszetesen kijelenteni nem lehet biztosra,hogy a halalozasi rata magas lenne,mivel meg szinte alig van rola adat,amihez viszonyitani lehetne.Jelenleg most a halalozasi rata magas.De ugyanakkor sokan gyogyulnak ki belole a megfelelo "vedogyogyszer" ellenere is.
De idovel meglatjuk.
Csunya dolog,de ha tenylegesen berobbana Afrikaban,ahogy a pestis tette ezt Europaban,akkor kemenyen meg tudja tizedelni a neppeseget,ami talan 100-200 evel visszavetne az Afrikai lakossag szamat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 13:46:38

@flydomi:

"ami talan 100-200 evel visszavetne az Afrikai lakossag szamat."

100-200 évvel semmiképpen, már ha az "evel" ezt akarta jelenteni.

Ha ott is érvényes, hogy a szaporodóképes fiatalokat kevésbé gyilkolja a vírus, akkor nem sokat fog számítani a lakosság csökkenése, pár év alatt bepótolják a veszteséget. És még exportra is fog jutni bőven.

MEDVE1978 2020.03.21. 14:08:15

Ha most elterjed Afrikában a vírus, akkor valószínűleg nem is attól kell félni, hogy sokakat kinyír. Ugyanis viszonylag kevés az idős, tehát itt a "nyájimmunitásnak" több esélye van. A legnagyobb veszély az, hogy a sokszoros szaporodás miatt mutálódik és onnantól már fiatalokat is nagy számban gyilkol. Az viszont tízmilliókat ölhet meg.
süti beállítások módosítása