1 perc Afrika

A megkésett esős évszak végül megkegyelmezett a kiszáradt Viktória-vízesésnek

2020. február 05. 12:35 - Oshumare

Decemberben már a magyar sajtóban is megjelentek a hírek, miszerint kiszáradt a Zambia és Zimbabwe határán fekvő Viktória-vízesés (Mosi-oa-Tunya), mely az UNESCO Világörökség részeként 1989-től nemzetközi védelemben is részesül. A kutatók a klímaváltozás egyértelmű bizonyítékaként mutatták be a világsajtóban a megdöbbentő képsorozatokat a világ egyik legszélesebb zuhatagának eltűnéséről. 200 hosszú nap után azonban tegnap végül megérkezett az eső Zambiába. Ez az esőmennyiség természetesen még nem adta vissza az eredeti állapotát a vízesésnek, de meghozta a reményt, hogy az aszály után idővel ismét szokásos szépségében fog ragyogni a Viktória-vízesés, mely az átfolyt vízmennyiség tekintetében a világon a tizenegyedik helyen áll. 

Ugyan a két ország számára áramot biztosító Kariba vízerőműnél levő gát újra megtelt, a válságos időszak még nem ért véget. Az eső mennyisége ugyanis egyelőre nem elegendő. Az aszály idején tapasztalható akár napi 10-15 órás áramkimaradások még mindig fennállhatnak. Zambia számára az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon meddig és mennyi eső fog esni. 

A hosszú szárazság komoly következményekkel járt, hiszen az áramkimaradások miatt a lakosság más energiaforrások felé kellett, hogy forduljon. A főzéshez fát használtak, így az erdőirtások újabb problémákhoz vezethetnek, hiszen mindez a talaj romlását és az esőzés megváltozását eredményezheti. Akik megtehették generátorokat üzemeltettek, de a válságos helyzetben a benzinárak is megemelkedtek, így a társadalom szegényebb rétegei egyszerűen nem választhatták ezt az alternatívát. Az aszály az ország teljes munkavállalóinak 85 %-át érintő mezőgazdasági ágazat számára is komoly gondokat okozott. Különösen a kistermelők számára okozott nehézséget, akik nem férnek hozzá kutakhoz, nem tudtak még önellátásra sem termelni, így az élelmiszerhiánnyal is meg kell küzdeniük. Az ország másik fontos ágazata a turizmus pedig a média által bemutatott hírek miatt szenvedett károkat. Az idei esős évszak így Zambia életében fontos kérdésekre fog választ adni...

Forrás: https://elpais.com/elpais/2020/02/03/planeta_futuro/1580730329_614411.html

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr615459988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincent66 2020.02.07. 17:13:57

"A Viktória vízesés keleti szakasza ugyanis minden év Húsvétjáig kiszárad, míg a nyugati része egész évben folyamatos vízpótlást kap."
süti beállítások módosítása