1 perc Afrika

Uganda figyelmezteti állampolgárait a Kenyából érkező sáskainvázióra

2020. január 24. 13:19 - Oshumare

200124_1e.jpeg

Az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskainváziója vonul végig Kelet-Afrikán. Az ugandai hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy halmozzanak fel élelmiszerkészleteket, mivel a kártevők inváziója megközelítette a kenyai határt, hiszen az onnan mindössze 166 km-re levő Samburu és Turkana területeket is ellepték már a rovarok. A sivatagi sáskák rajai négyzetkilóméterenként akár 150 millió példányból is állhatnak, és a teljes növényzetet elpusztítják. A rajok a széllel vándorolnak, és egy nap alatt 100–150 kilométert tehetnek meg. Egy átlagos raj napi 2500 ember halálát okozhatja az utánuk maradó élelmiszerhiány miatt. 

200124_1a.jpg

"Ez a legrosszabb invázió, amit Etiópiában és Szomáliában láttunk 25 év alatt" - mondta a 70 éves Rosanne Marchesich, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének sürgősségi vezetője. "Mindkét ország milliói már megbirkóztak előbb az aszály, majd az áradások állandó kockázatával, ami mellett a szomáliai szélsőséges csoportok támadásai teszik még nehezebbé életüket."

200124_1d.jpg

Kelet-Afrikában a 2019-es év meglepően sok csapadékot hozott. Az Indiai-óceán Kelet-Afrika partjainál levő, gyorsan felmelegedő vize egyre több esőzést és ciklonokat okozott. A heves esőzések és a melegebb hőmérséklet kedvező feltételeket kínál a sáskák elszaporodásához, 2019-ben ezek a körülmények extrémekké váltak.

A szakértők nem tudják pontosan megmondani, hogy mikor ér véget az invázió, de ha nem sikerül megfékezni a kártevőket, 2020 nyaráig a sáskák száma 500-szorosára is megnövekedhet.

Forrás: https://www.africanews.com/2020/01/24/uganda-on-alert-as-kenya-struggles-to-stop-locust-swarms/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr3115425000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása