1 perc Afrika

FÓKUSZBAN NYUGAT-SZAHARA: Nagy a csend Marokkó nyugat-szaharai háborús bűncselekményei kapcsán

2020. január 08. 10:00 - Oshumare

200108_1k.jpg

Az ENSZ az emberi jogok súlyos megsértését még csak nem is dokumentálja a térségben - fogalmazza meg éles kritikáját Aminatou Haidar emberi jogi aktivista.

200108_1i.png

Nyugat-Szahara az utolsó gyarmat Afrikában. A gyarmat, melyet Marokkó ural. 1975-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította a megszálló Marokkót, hogy "azonnal vonja ki katonai csapatait és telepeseit a Nyugat-Szahara területéről". Ez több mint 300 000 marokkói telepest jelentett, akiket Marokkó küldött a Nyugat-Szaharába. Azóta azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tett semmit annak érdekében, hogy az akkori kérését érvényesítse, Franciaország ugyanis, mint vétójogi hatalom Marokkó oldalán áll. Csak a MINURSO ENSZ-misszió (MINURSO = az ENSZ Nyugat-Szaharai kontingense) maradhatott a térségben, amely Marokkó és a Frente Polisario ellenállási szervezet fegyverszünetének felügyelete. Az ENSZ missziójának viszont kifejezetten tilos az emberi jogok megsértését dokumentálnia - állítja Aminatou Haidar a „Blätter für deutsche und internationalpolitik” legfrissebb kiadásában.

200108_1b.png

Körülbelül negyedmillió szaharávi (nyugat-szaharai) menekült át a határon fekvő, algériai menekülttáborba, Tindouf-ba. Sokan szenvednek az alultápláltságtól vagy éhezéstől. Alexander Gschwind, a térségből régóta tudósító szakértő két olyan orvost idézett, akik az Orvosok határok nélkül (Médecins sans frontières) projekt keretein belül vizsgálták meg a menekültek egészségi állapotát. A vitaminok és a fehérje hiánya pusztító nyomokat hagy a lakosságban: egy generáción belül az átlagos testméret tíz centiméterrel, az átlagos testtömeg majdnem egyharmadával csökkent.  Gschwind találkozott egy lyoni szemésszel is, aki minden évben egy hónapot tölt a Rabouni táborban, és tucatnyi szemproblémával foglalkozik, amelyeket főként a fehérjehiánynak tulajdonít.

200108_1f_tindouf.jpg

200108_1g.jpg

200108_1h.jpg

2019. október 30-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel meghosszabbította az ENSZ MINURSO mandátumát - ismét az emberjogi jogsértések dokumentálásának tilalmával. De ahogy a nyugat-szaharai bűncselekmények elvesznek a szaharai csendben, úgy bármilyen a térségben működő aktivisták tevékenysége is némaságra talál a mainstream médiában. Azt a hírt sem lehet megtalálni, hogy 2019. december 4-én például maga, Aminatou Haidar vehette át Stockholmban az alternatív Nobel-díjat évtizedes, kitartó, erőszakmentes tevékenységéért, és azért, mert a börtön és a kínzások ellenére békével küzd Nyugat-Szahara lakosságának igazságszolgáltatása és önrendelkezése érdekében.

200108_1m.jpg

200108_1o.jpg

1975-től Marokkó nemcsak illegálisan fosztotta ki Nyugat-Szahara erőforrásait, hanem katonai erővel is kiterjesztette területét - mondta Haidar. A nemzetközi közösségnek idestova 50 éve lett volna lezárni ezt a botrányt, ma mégis Nyugat-Szahara 600000 fős lakosságából több mint a harmada él menekülttáborban, akik elmenekültek Marokkó emberiség elleni és háborús bűncselekményei elől, ideértve a civilek tömeges legyilkolását, több ezer ember elrablását és a fogvatartottak szisztematikus kínzását.

200108_1j.jpg

További információ Aminatou Haidar munkásságáról angol nyelven:

https://www.rightlivelihoodaward.org/laureates/aminatou-haidar/

Forrás németül:

https://www.infosperber.ch/Artikel/Politik/Grosses-Schweigen-zu-Marokkos-Kriegsverbrechen-in-Westsahara1

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6915396796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2020.01.09. 16:43:45

Másrészt a Polisario Front tindoufi táborában uralkodó állapotok miatt nyújtottak be emberjogi panaszt Spanyolországban.
westsahara-konflikt.over-blog.com/2018/08/prasident-der-spanischen-regierung-im-hinblick-auf-polisario-verbrechen-in-tindouf-lagern-interpelliert-7.html

Piri és Barkas 2020.01.09. 18:34:23

Ez szomorú. De egy muszlim szenvedő népnek, erőforrások és stratégiai elhelyezkedés híján nincs barátja. Különösen, ha azt egy másik muszlim ország tiporja. Szerintem vallást és zászlót kellene váltaniuk. Úgy lenne valami esélyük.

gigabursch 2020.01.10. 10:23:07

Amíg fegyverre van pénzük, hadd lőjék egymást...

John Brennan 2020.01.11. 09:47:10

Nagyon sok hasonló probléma van, csak azok országon belüli kisebbségek elnyomását jelentik. Kínában 55 nemzetiséget nyomnak el, de elég a felvidéki, erdélyi, burgenlandi magyarok jogfosztottságára és üldöztetésére gondolni.
süti beállítások módosítása