1 perc Afrika

Csád csapatai elhagyják Nigériát, miután a Boko Haram-missziók véget értek

2020. január 06. 10:00 - Oshumare

Csád néhány hónapon keresztül 1200 katonával támogatta a szomszédos Nigériában zajló harcokat a Boko Haram nevű terrorszervezet ellen. "A csapatok a Csád-tó melletti egységeikhez térnek vissza." - mondta Azem Bermandoa ezredes, a csádi hadsereg szóvivője. - "Egyetlen katona sem marad Nigériában." Csád általános vezérkari főnöke, Tahir Erda Tahiro tábornok azonban azt mondta, hogy ha a térségben a dzsihadista erők elleni multinacionális küzdelemben részt vevő országok megállapodnak, akkor valószínűleg még több katonát küldenek vissza.

A Boko Haram több mint tíz évvel ezelőtt kezdte meg terrorista tevékenységeit - elsősorban Nigériában, azóta több mint 35 000 halálos esetet regisztráltak a nevükben Nigériában, Csádban, Nigerben és Kamerunban. A Nyugat-Afrika Iszlám Állam (ISWAP) dzsihádistáival kapcsolatban álló Boko Haram terrorszervezet különösen a Csád-tó környékén aktív, hiszen a csoport kiképző bázisai Niger határán helyezkednek el, és rendszeresen támadnak meg ott állomásozó katonákat és a helyi biztonsági erőket. A múlt hónapban 14 embert öltek meg, és további 13 személy tűnt el akkor, amikor Csád nyugati részében megtámadtak egy halászfalut.

Forrás: https://www.france24.com/en/20200105-chad-troops-leave-nigeria-with-boko-haram-mission-over

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2115395424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása