1 perc Afrika

A forradalom ünnepe Burkina Fasóban

2020. január 03. 12:00 - Oshumare

1966-ban, 54 éve ezen a napon követtek el államcsínyt Yaméogo elnök rezsimje ellen Felső-Voltában, mai elnevezéssel Burkina Fasóban. 

200103_1e.png

A Felső-Voltai Köztársaság, melyet 1984-től hívnak Burkina Fasónak, 1960-ban vált függetlenné Franciaországtól. A függetlenség elnyerése után Maurice Yaméogo lett a nyugat-afrikai ország első elnöke. A legtöbb afrikai országban az önálló állam megszervezése az ünneplés és a jövő optimizmusának időszakát jelentette. Ez volt a Felső-Voltai Köztársaságban is, de az optimizmust hamarosan mérsékelte az ország gazdasági helyzete, amely akkoriban a világ egyik leggyengébb gazdasága volt.

A gazdasági kérdések és a hatalmas költségvetési hiány kezelése érdekében Yaméogo 1964-ben bevezetett egy sor megszorító intézkedést. Az intézkedéseket a lakosok túl szigorúnak tekintették, és Yaméogo rezsimét a legtöbben korruptnak is tartották. A későbbi elnök- és parlamenti választásokról szintén azt állították, hogy Yaméogo javára csalások történtek. Mindennek tetejébe a gazdasági romlás és a káosz ellenére az akkor 45 éves Yaméogo feleségül vett egy 22 éves szépségkirálynőt.

1965. december 30-án a kormány további megszorítások sorozatát vezette be, köztük csökkentve az állami szektorban dolgozók fizetését és emelve az adókat. Ez január 3-án általános sztrájkhoz és békés tüntetésekhez vezetett, amelyeket a szakszervezetek, a hagyományos vezetők és a papság szervezett. Yaméogo számára akkor ért véget elnöki pályafutása, amikor katonái megtagadták a parancsot, hogy a tüntetők közé lőjenek. A katonaság végül egységesen csatlakozott a forradalomhoz, és Yaméogó-t lemondásra kényszerítette.

200103_1.jpg

Az ország életében a nyolcvanas években két puccs is bekövetkezett, mely során a Felső-Voltai Köztársaság a szocialista elvek mentén próbált gazdasági erőre kapni - sikertelenül. 2014 októberében a 2015-ös puccsot megelőzve ismét forradalom tört ki Afrika továbbra is egyik legszegényebb országában. A Burkinabé-felkelés (más neveken: "nyugat-afrikai tavasz" vagy "fekete tavasz") után választották meg Burkina Faso jelenlegi elnökét.

Forrás: https://www.officeholidays.com/holidays/burkina-faso/burkina-faso-revolution-day

200103_1c.jpg

200103_1b.png

Szólj hozzá!
Címkék: Burkina Faso

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr9715390770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása