1 perc Afrika

Fordulatos választási időszak után végül Embaló lett Bissau-Guinea új, választott elnöke

2020. január 02. 12:00 - Oshumare

200102_1.jpg

Az egykori portugál gyarmaton a bissau-guineai ellenzéki vezető, Umaro Sissoco Embaló, volt miniszterelnök 53,55 százalékos szavazati aránnyal nyerte meg az elnökválasztást - jelentette be a Nemzeti Választási Bizottság (CNE) tegnap. Riválisa, Domingos Simoes Pereira, az országot irányító PAIGC pártjának vezetője, a szavazatok 46,45%-át tudta megszerezni a vasárnapi választás során. A bejelentést követően Pereira azt ígérte támogatóinak, hogy vitatni fogja az eredményt a Legfelsőbb Bíróságon.

A CNE 72,67 százalékos részvételi arányt mutatott, hasonlóan a november 24-i szavazás első fordulójához, amelyet akkor még Pereira nyert 40,1 százalékkal Embalo 28 százalékával szemben. A 47 éves Embalo az első forduló után végül azzal szerzett további szavazatokat, hogy az ország egységesítését nevezte meg legfőbb céljának, és megszerezte az esélytelen ellenzéki jelöltek, köztük José Marió Vaz, a korábbi elnök támogatását.

A fővárosban, Bissau-ban született Embaló a fulani nép tagja. Egyetemi tanulmányait Spanyolországban és Portugáliában végezte társadalom- és politikatudomány szakokon. Portugál és spanyol nyelven anyanyelvi szinten beszél, de kiválóan tud angolul, franciául, arabul és szuahéliül is. Katonai szolgálatai során a dandártábornoki rangig jutott. 2016-tól több mint egy évig Bissau-Guinea miniszterelnöke volt. Miniszterelnöksége sem indult békésen, akkori saját pártja, a PAIGC indított ellene bizalmatlansági szavazást államcsíny vádjával, melyet Embaló tagadott. Vaz elnökkel is konfliktusba keveredett, végül 2018 januárjában lemondott.

Umaro Sissoco Embaló hivatalosan a holnapi naptól lesz Bissau-Guinea elnöke.

Forrás:

https://www.africanews.com/…/umaro-sissoco-embalo-elected-…/

https://www.aljazeera.com/…/umaro-cissoko-embalo-wins-guine…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr6915390880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása