1 perc Afrika

FÓKUSZBAN KENYA: Politikai ünnepségsorozat a Jamhuri Day, a köztársaság napja alkalmából Kenyában

2019. december 13. 15:00 - Oshumare

191213_22.jpg

1964. december 12-én 56 éve lett önálló köztársasággá Kenya. Bár Kenya függetlenségét Nagy-Britanniától június 1-jén szokták ünnepelni az 1963-as eseményekre emlékezve, az autonóm köztársaság hivatalosan csak másfél év múlva jött létre. A Jamhuri Day, avagy a Köztársaság Napja (szuahéli nyelven a jamhuri köztársaságot jelent) Kenyában jelentősebb ünnepnek számít, mint a függetlenségről való megemlékezés. Ilyenkor az ország minden pontján ünnepségsorozatot tartanak, melynek fő témája az ország kulturális öröksége és a megemlékezés a függetlenséghez és az önálló kormányzáshoz vezető útra. 

191213_2a.jpg

A Jamhuri Day alkalmából Nyanzában és a Nyugat-Kenyában is pompával és színekkel teli ünnepet rendeztek a megyei vezetők, akik megragadták az alkalmat, hogy megismertessék fejlesztési programjukat a helyi lakosokkal. A kakamegai kormányzó, Wycliffe Oparanya a Bukhungu stadionban tartott ünnepségen bemutatta a vezetése idején elért mérföldköveket, és vállalta, hogy hivatali ideje alatt javítja az infrastruktúrát és a lakosság számára nyújtott szolgáltatásokat. Oparanya elmondta, hogy a megyei kormányzat 33 hektárnyi területet bocsátott ki 3000 lakóegység építésére Kakamega és Mumias városában, hogy enyhítse a régiót érintő lakáshiányt. Arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a 750 ágyasra tervezett kakamegai oktatókórház építésének első szakaszát a következő év márciusában fogják megkezdeni. A bukhungui ünnepségen tizenkét megyei kerület lakosai vettek részt.

191213_2b_rendorok.jpg

Kisumuban Anyang Nyong'o kormányzó is hasonló értékelő beszédet tartott eddigi munkásságáról. Utalt arra, hogy a Nyando folyó mentén egy 4 kilométeres csatorna építésével hosszútávú megoldást kíván nyújtani a környező térséget minden évben sújtó árvizekre. A Jomo Kenyatta sportpályán tartott ünnepségen azonban árulkodó jelek utaltak a környéken uralkodó munkanélküliségre és a rossz közbiztonságra. Susan Waweru, a Kisumu megyei biztos, arra kérte a lakosokat, hogy legyenek éberek az ünnepi időszakban, és tegyenek jelentést minden gyanús bűncselekményről. "Az utóbbi időszakban számos bejelentés érkezett a nőket érő fegyveres támadásokról és a rablásokról." - mondta. 

191213_2c.jpg

Kisiiben James Ongwae kormányzó is megismételte elhatározását, hogy jobb egészségügyi ellátást és egyéb szolgáltatásokat szeretne nyújtani a lakosság számára. Arra utasította az egészségügyi dolgozókat, hogy figyeljenek a minőségi ellátásra, hiszen "az embereket kell szolgálniuk". A Gusii stadionban mondott beszédében kérte a biztonságért felelősöket ügynököket, hogy legyenek éberek az ünnepi időszakban.

191213_2d.jpg

A Vihiga megyei Wilber Ottichilo kormányzó szerint a folyamatban lévő törvényjavaslatok, a képzett személyzet hiánya és a késleltetett pénzeszközök kiadása jelentik a legnagyobb veszélyt a decentralizált egységek fejlődésére. A városi önkormányzaton elhangzott beszédében Dr. Ottichilo elmondta, hogy többször is kénytelenek voltak fizetni nem elvégzett munkákért. (Az Országos Kincstár ugyanis visszatartotta a legtöbb regionális kormány számára kiutalandó finanszírozási összegeket azért, mert nem tartották be az elnöki rendeletet, amely előírja a 2013 és 2018 közötti időszakban felhalmozódott összes függőben lévő számla kifizetését.)

191213_2e.jpg

John Nyagarama, Nyamira kormányzója bemutatta eddig tett lépéseit a lakosság számára nyújtandó a jobb egészségügyi ellátás érdekében. Nyagarama szerint a kormány több projektet és programot indított az UHC elérése érdekében. A megyefőnök szerint az új vese egység felállítása a Nyamira Megyei Kórházba segítette a veseproblémákkal küzdő embereket, így nekik már nem kell messzire menniük, hogy ilyen szolgáltatásokat keressenek. „Új műveleti területeket építettünk Kijauriban, Nyamusiban, Mangában, Gesimában és a Megyei Kórházban is” - mondta és hozzátette, hogy az oxigéntermelő egységet telepítettek a megye fő kórházaiba.

A Jamhuri napi ünnepségeket az Ugenya megyében, a Ndenga középiskolában tartották. Siaya megyei biztos, Michael Ole Tialaal felhívta a lakosságot, hogy adjon tájékoztatást a lakókat terrorizáló fegyveres bandákról, hogy segítsék a rendőrséget a megyében lévő bizonytalanság eseteinek kezelésében.

További területek küzdenek a helyi bennszülött lakosság érvényesülése érdekében, illetve a korrupció számos formája ellen.

Forrás: https://mobile.nation.co.ke/counties/1950480-5383608-13tm7dsz/index.html

Szólj hozzá!
Címkék: Kenya Jamhuri Day

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr115350526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása