1 perc Afrika

Felicia Abban: Ghána első női fotósa

2019. december 12. 12:59 - Oshumare

191212_2e.jpg

Felicia Ansah Abban 1935-ben született Sekondi-Takoradiban, Nyugat-Ghánában. 14 éves korában kezdett kamerával dolgozni apja stúdiójában, majd 18 éves korában elhagyta szülővárosát, hogy Ghána fővárosában, Accrában folytassa karrierjét. A fiatal menyasszony férjével, Robert Abbannal a főváros Jamestown nevű tengerparti kerületében telepedett le, ahol 1955-ben létrehozta saját stúdióját: „Mrs. Felicia Abban éjjel-nappali művészeti stúdiója” néven. Jamestown akkoriban a főváros központjának számított.

191212_2g.jpg

Abban eleinte a Kwame Nkrumah elnök pártjához tartozó Guinea Press Limitednél dolgozott külsős tudósítóként, mellette pedig a stúdióban tevékenykedett. Hatvan évig tartó karrierje alatt a legfontosabb feladata az volt, mikor Ghána első elnöke, Nkrumah mellett dolgozott magánfotósként az 1960-as években. 

191212_2a.jpg

Férje, Robert Abban hagyományos ghánai textilnyomással foglalkozott, az ő nevéhez fűződik annak a mintának az elkészítése, melyet az 1957-es függetlenség alkalmából bocsátottak ki, és az elnök portréját ábrázolta. 

191212_2h.jpg

Felicia Abban magángyűjteménye nagyrészt portrékból áll, melyek között számos önarckép is szerepel, melyeket a hivatalos vacsoraünnepségek vagy politikai események előtt készített magáról. Ezek fontos kordokumentumai lettek a függetlenség időszakának, mellyel az akkori divatot mutatta be. A korai selfie-k megörökítik a függetlenség idején jellemző hagyományos és modern ruhadivatot, ékszereket, virágos kalapokat, csipkekesztyűket, de a tipikus berendezési tárgyakat is. Abban képei a nőies identitás megfogalmazására szolgálnak, melyeket 2017-ben kezdtek megismerni és elismerni a nemzetközi művészvilágban.

191212_2c.jpg

Felicia Abban súlyos ízületi problémái miatt kényszerült abbahagyni a fotózást. Képei számos nemzetközi fesztiválon sikert hoztak az afrikai fotózás számára, legutóbb a velencei Biennalén mutatták be munkásságát.

Forrás: https://face2faceafrica.com/article/felicia-abban-ghanas-first-female-photographer-in-whose-lens-was-nkrumahs-mirror

191212_2d.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1415349376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása