1 perc Afrika

A zimbabwe-i orvosok nem fogadják el a munkába való visszatérés lehetőségét

2019. december 01. 10:00 - Oshumare

A sztrájk miatt elbocsátott zimbabwei állami orvosok elutasították a kormány által fizetett munkához való visszatérésüket. Az orvosok még szeptember 3-án sztrájkoltak, hogy tiltakozzanak az alacsony bérek ellen, ami bizonyos esetekben akár havonta 100 amerikai dollárnál kevesebbet is jelenthet a dél-afrikai országban.

Emmerson Mnangagwa elnök kormánya, amely 448 orvos kirúgásával és több mint 1000 ember elleni fegyelmi eljárás végrehajtásával reagált a munka boikottjára, csütörtökön felajánlotta, hogy ha 48 órán belül visszatérnek a munkájukba, akkor folytathatják állami keretek között tevékenységüket. A Zimbabwei Kórházi Orvosok Szövetsége (ZHDA) szerint a kormány utolsó bérkínálata azt jelentené, hogy az orvosok havi 3900 zimbabwe-i dollárt (körülbelül 240 USD-t) keresnek, beleértve a juttatásokat is. 

A fővárosban, Harare-ben a Parirenyatwa Kórház már olyan elhagyatott, hogy csak néhány ápolónő segít a betegeken. A Reuters-nek több páciens is elmondta, hogy rendkívül csalódottak és hangsúlyozták, hogy ha nem kapnak orvosi segítséget, nem is fognak más úton, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy magánorvosoknak fizessenek.

Tawanda Zvakade állami orvos szintén nyilatkozott a Reuters-nek és azt mondta, hogy az orvosok panasza nemcsak a bérek vagy a juttatások mértéke ellen szól, hanem a kórházak forráshiányának támogatásáért is.

Forrás: https://www.africanews.com/2019/11/30/zimbabwe-doctors-reject-return-to-work-offer/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7015332522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása