1 perc Afrika

FÓKUSZBAN MAURITÁNIA: Malouma

2019. november 28. 19:41 - Oshumare

191128_2c.jpg

1960. október 1-jén, a nigériai függetlenség napján, a Franciaországtól abban az évben függetlenné Mauritániában, Dél-Mederdrában, Charatt-ban született a világhírű énekesnő és politikus: Malouma. Griot családból származik, ami azt jelenti, hogy a családjában generációkra visszamenően mindenki zenével és történetmondással foglalkozott. Édesanyjától tanult az ardin nevű tradicionális, nők által használt hangszeren, egy tízhúros hárfán játszani hat éves korában. Először 12 évesen lépett fel nagyközönség előtt.

1974-ben fejezte be tanulmányait, és általános iskolai tanítói végzettséget kapott, de a családi hagyományokat kellett követnie, ezért a művészi pályára lépett. Dalait azonban mindig meghatározta az oktatás szeretete, a tradicionálisan dicsérő dalok szövegeit átírta, és felhívta a figyelmet az országában uralkodó kasztrendszer ellen, amely determinálja az egyes társadalmi csoportok és a nők helyzetét. Míg családjától a hagyományos mauritániai zenét és énekeket tanulta meg, addig párhuzamosan a nyugati klasszikusok és az arab zene világa iránt is érdeklődést mutatott: figyelemmel tanulmányozta Beethoven, Chopin, Mozart, Vivaldi és Wagner munkásságát, valamint a hagyományos berber, egyiptomi, libanoni és szenegáli művészek zenéjét.

Mivel tizenévesen házasságra kötelezték, 1986-ig fel kellett adnia az éneklést. Időközben tovább formálta saját stílusát: a hagyományos zenét a blues, a jazz és az elektro műfajokkal kombinálta. A 90-es években dalait betiltották hazájában, mert erős kritikát fogalmazott meg a fennálló hatalommal szemben elsősorban az emberi jogok és a nőkkel való bánásmód terén, ezért külföldön kezdett fellépni. Később ezt a tilalmat feloldották, és tovább növekedett népszerűsége hazájában. Alapítványt hozott létre a tradicionális zene ápolásának érdekében, zeneiskolák létrehozását szorgalmazta hazájában, 2014-től pedig saját zenei fesztiválokat szervez.

A 90-es években politikai karrierjét is megkezdte, mindvégig erősen kampányolt a valódi demokrácia mellett. 2007-ben szenátorra választották, így kasztja első politikusa lett, de a következő évben elkövetett államcsíny után letartóztatták. Amikor a választásokat 2009-ben ismét megtartották, az ellenzéki Ech-Choura párt szenátora lett, és környezetvédelemmel kezdett foglalkozni. 2011-ben kinevezték az IUCN közép- és nyugat-afrikai Goodwill nagykövetének. 2014 decemberében bejelentette, hogy a kormányzó párthoz, a Köztársaság Uniójához csatlakozik, ahol úgy érezte, hogy hatékonyabban járulhat hozzá az ország fejlődéséhez. Munkásságát Franciaországban is elismerték, és a Becsület Légiójának lovagjaként tüntették ki, az USA mauritániai nagykövete pedig a Mauritániai Bátorság Asszonyának nevezte. 

Malouma dalai a youtube-on:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2215329606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása