1 perc Afrika

FÓKUSZBAN MAURITÁNIA: A mauritániai bíróság három embert ítélt el rabszolgatartás vádjával

2019. november 28. 13:32 - Oshumare

191128_1c.jpg

A nouakchott-i bíróság három mauritániai személyt ítélt távollétében 10-15 év börtönbüntetésre rabszolgatartás gyakorlása miatt. A szökésben levő vádlottak közül kettő 15 évre, a harmadik személy tíz évre szóló börtönbüntetést kapott. Az ítéletet hétfő este egy speciális bíróság hirdette ki a rabszolgaság elleni küzdelem részeként Nema városában, Nouakchott-tól 1000 km-re keletre. A három vádlottnak további 500 000 ouguiya MRU (13 000 USD) összegű bírságot szabtak ki egy haratini nő (korábbi rabszolgák leszármazottja) akarata ellenére történő kizsákmányolásáért. A nőt a szüleinek adták át, és a kár megtérítéseként meg kell kapnia a kínzóinak kiszabott bírságot.

191128_1a.jpg

Mauritánia volt a világ utolsó országa, ahol végül 1981-ben törölték el a rabszolgaság intézményét. Ennek ellenére több tízezer ember - elsősorban a haratini nevű etnikai kisebbségből vagy az afro-mauritániai csoportokból - továbbra is rabszolgaként: elrabolt munkásként, háztartási szolgaként vagy gyermekmenyasszonyként éli életét. A helyi jogi szervezetek szerint a népesség akár 20%-a is rabszolgává válhat élete során, és minden második haratini olyan gazdaságban vagy háznál kényszerül munkára, ahol nincs szabadsága, sem oktatás, sem fizetés.

191128_1b.jpg

A rabszolgaság intézményének hosszú története van az észak-afrikai sivatagi nemzet életében. Az arabul beszélő mórok évszázadok óta támadták meg az afrikai falvakat, és olyan merev kasztrendszer alakult ki, amely továbbra is fennáll a mai napig. Mauritánia olyan országgá vált, ahol a sötétebb bőrű lakosok a világosabb bőrűeket „uraiknak” nevezik, a rabszolga-státusz anyáról gyermekére száll, a rabszolgaság elleni aktivistákat pedig rendszeresen kínozzák és fogva tartják. A kormány sokáig nem tudott fellépni ez ellen, és tagadta, hogy a rabszolgaság létezik Mauritániában.

191128_1d.jpg

Az Initiative for the Resurgence of the Abolitionist Movement (IRA) és az SOS Slaves nevezetű szervezetek a 90-es évek óta küzdenek a rabszolgaság ellen. Több rabszolgát felszabadítottak, fizető munkahelyet teremtettek nekik és biztosították a rabszolgaságban élő gyermekek oktatását. Mindemellett jogi szempontból is komoly küzdelmet folytattak annak érdekében, hogy Mauritániában tényleg megszűnjön a rabszolgaság. Az Észak-Afrika és szubszaharai Afrika határán fekvő országban 2007 óta bünteti törvény a rabszolgatartást, 2015-től pedig az új törvények szerint „emberiség elleni bűncselekménynek” és „elidegeníthetetlennek” minősítették a rabszolgaság intézményét.

191128_1e.jpg

Seif Kousmate fotóriporter 2018-ban ritka betekintést nyújtott az évezredek óta rabszolgaként élő emberek tízezreinek életébe, egy hónapot töltött a jelenlegi és a volt rabszolgák fényképezésével és interjúival. Ott tartózkodása alatt a rendőrség letartóztatta, börtönbe vette és elkobozta memóriakártyáit, telefonját és laptopját. A bejegyzés képei  végül az idézett The Guardian-cikk illusztrációiként bejárták az egész világot.

Forrás: 

https://www.journalducameroun.com/en/mauritanian-court-sentences-three-people-over-slavery/

https://www.theguardian.com/global-development/2018/jun/08/the-unspeakable-truth-about-slavery-in-mauritania

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr515329006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2019.11.29. 10:07:29

Állítólag ma több rabszolga van a világban, mint abban az időben amikor a Amerikában még ültetvényes rabszolgatartás volt. Persze a világ népessége is növekedett azóta, így az össznépesség arányában kevesebb persze a rabszolga, de nyers számban több.
süti beállítások módosítása