1 perc Afrika

Az afrikai áldozatok, akik nem vesznek el a feledés homályában

2019. november 19. 16:00 - Oshumare

Míg az első világháború afrikai áldozatainak legtöbbje jelöletlen sírokban nyugszik, Malawiban, a volt gyarmati fővárosban, Zombában különleges emlékművel tisztelegnek a háború elesett hősei előtt. A brit hadsereg afrikai résztvevői számára ugyan több emlékművet is állítottak Kelet-Afrikában, azonban a Malawiban található alkotás a meggyilkolt brit parancsnokok és tisztek nevével kezdődik, melyet a helyi férfiak neveinek hosszú listája követ, minden katonának megadva a pontos nevét, rangját és számát. 

Az egykori Nyaszaföld helyi lakosai nagymértékben részt vettek az első világháborúban: 19000 afrikai fegyveres és 200000 hordár szolgálta a briteket - sokakat közülük fegyverrel kényszerítettek a szolgálatra. A németek ellen folytatott küzdelem során számos afrikai halt meg, a legtöbben a rossz körülmények között valamilyen betegségben vesztették el életüket. Nemcsak a kényszerszolgálat, hanem a britek elnyomásából fakadó más okok miatt végül 1915 januárjában John Chilembwe lelkész vezetésével egy felkelésre is sor került, melyet végül a britek könnyűszerrel levertek.

Forrás: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/nov/10/letters-not-all-africans-sacrifice-forgotten-first-world-war

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr7915313456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása