1 perc Afrika

A vád: gyerekmunka - Az USA felfüggeszti a dohányimportot Malawiból

2019. november 06. 16:30 - Oshumare

191106_1a.jpg

Az Egyesült Államok kormánya gyermekmunkával kapcsolatos vádak miatt függesztette fel a dohány behozatalát Malawiból, míg brit emberjogi ügyvédek is szót emeltek a BAT (Brit Amerikai Dohányvállalat) ellen. A Leigh Day emberjogi társulás közel 2000 ügyfele - gyermekek és szüleik - érdekében jár el, és arra számítanak, hogy akár 15000-en is csatlakoznak az ügyhöz. Az USA vám- és határellenőrző szerve (CBP) pénteken visszatartó parancsot adott ki a Malawiból származó dohány ellen, mely szerint az Egyesült Államokba érkező szállítmányokat a belépési kikötőben fogják visszatartani. A beszállítóknak bizonyítaniuk kell, hogy a dohány nem az Egyesült Államok törvényei szerint tiltott munkaerővel készül. "A CBP azt akarja biztosítani, hogy az üzleti közösség megfeleljen a tiszta ellátási láncokat előíró törvényeknek, amelyek semmiféle kényszermunkát nem támogatnak" - mondta Brenda Smith, a CBP Kereskedelmi Irodájának ügyvezető asszisztense. A nagy dohányipari társaságok mindannyian azt állítják, hogy ellenzik a gyermekmunkát, és különféle fenntarthatósági programokat finanszíroznak az ilyen tevékenységek ellen. Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Munkaügyi Szervezete azonban azt állítja, hogy a dohányiparban alkalmazott gyermekmunka inkább növekszik, nem pedig csökken. A Leigh Day keresetlevélében azt állítja, hogy a BAT „megalapozatlan gazdagodásban” bűnös, és igazságtalanul profitál a gyermekek és családjaik Malawiban végzett kemény munkájából megfelelő kompenzáció nélkül. Ha megnyerik az ügyet, amely három vagy négy évig tarthat, akkor valószínű, hogy a dohányért fizetett árak emelkedni fognak annak érdekében, hogy javuljon a mezőgazdasági termelők életminősége és a gyermekeknek hozzáférése legyen az oktatáshoz.

Forrás: https://www.theguardian.com/business/2019/nov/03/us-suspends-malawi-tobacco-imports-after-child-labour-allegations

 

191106_1b.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1615292988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása