1 perc Afrika

FÓKUSZBAN MAROKKÓ: A világ legrégebbi egyeteme - al-Qarawijjin

2019. október 30. 15:00 - Oshumare

191030_2h.jpg

859-ben alapította Fatima al-Fihri a világ legrégebbi egyetemét Fezben - az UNESCO és a Guiness Világrekordok pontos megfogalmazása alapján a "legrégebbi, jelenleg is létező, folyamatosan működő felsőoktatási intézményt a világon", mely az egységesített marokkói modern egyetemi oktatás rendszerébe 1963-ban kapcsolódott be. Az európai keresztény egyetemek és az iszlám madraszák, kifejezetten a fezi egyetem közötti kapcsolatot sokan vitatják, de a vélemények jelentős része egyetért abban, hogy maga a madrasza-rendszer hatással volt a nyugat-európai egyetemek kialakulására felépítésében, módszertanában, eljárásaiban, tanterveiben és jogi státusában. 

191030_2b.jpg

Az egyetemet alapító al-Fihri család a 9. század elején költözött a tunéziai Kairouanból Fezbe. Fatima apja hatalmas örökségét szerette volna a város, a társadalom és a közjó érdekében hasznosan felhasználni, ezért építtette az al-Qarawijjin mecsetet és madraszát az akkori világváros tunéziai bevándorlók lakta negyedében, testvéréhez Mariamhoz hasonlóan, akinek nevéhez a Nagy Andalúziai mecset alapítása kötődik. A végzettséget, diplomát adó madraszák nagyon népszerűek lettek, így ennek mintájára számos egyetem alapult az iszlám világban, melyek a mai napig kiemelkedő szerepet játszanak a nemzetközi tudományos életben, ilyen pl. a 972-ben alapított al-Azhar Egyetem Kairóban.

191030_2c.jpg

Az Al-Qarawijjin Egyetemen tanult számos középkori, világhírű tudós, mint például Ibn Khaldún történész, Maimonidész filozófus, Mohamed al-Idrisz és Leo Africanus geográfusok, akik a mai tudománytörténet alapjait tették le életük munkájával.

191030_2e.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr1415272586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása