1 perc Afrika

FÓKUSZBAN BOTSWANA: Botswana már a választások végeredményére vár

2019. október 24. 08:14 - Oshumare

Botswana szerdán a parlamenti választáson szavazott arról, hogy megmaradjon-e a kormányzó párt évtizedes dominanciája, vagy megkérdőjelezi az ország stabilitásáról alkotott eddigi képet. Az ország 2,2 millió lakosának több mint 900 000 fő van választóként regisztrálva. A dél-afrikai nemzet 2200 szavazóhelyiségét 17:00 órakor kezdték volna bezárni, de sokan még mindig a sorban vártak, hogy az este folyamán szavazhassanak. A Független Választási Bizottság (IEC) szóvivője, Osupile Maroba szerint ez kissé késleltetheti a szavazatszámlálást. Az eredmények már ma este várhatóak.

Az IEC szerint a győztes akkor kerül kihirdetésre, amikor egy párt eléri a 29 parlamenti helyet - ez a minimális követelmény egy kormány megalakításához.

A 1966-os Nagy-Britanniától való függetlenség óta uralkodó Botswana Demokratikus Párt (BDP) májusban belső törést szenvedett el, amikor Ian Khama volt elnök konfliktusba került utódjával, Mokgweetsi Masisival. Khama egy új pártot alapított Umbrella for Democratic Change (UDC) néven, melyben összefogta az ellenzéket. Masisi azonban továbbra is bizakodó a BDP győzelmével kapcsolatosan.

A BDP, az UDC és két kisebb párt versenyeznek az 57 parlamenti helyre, ahol a legtöbb helyet képviselő párt választja az elnököt. Botswana életében Ian Khama lehetne az, aki eléri azt a furcsa változást, hogy az apja által alapított pártot leváltsa a kormányzásban. Khama apja nemcsak a BDP alapítója és Botswana első elnöke volt, de a központi régió tradicionális vezetőjeként rengeteg befolyással bír mind a mai napig. Az AFP-vel kedden adott interjú során elmondta, hogy az arrogáns Masisi-kormányzat "valódi fenyegetést" jelent "általános demokrácia, béke és stabilitásunk" felé.

Forrás: https://www.news24.com/Africa/News/botswana-awaits-results-in-cliffhanger-election-20191023

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr815258568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása