1 perc Afrika

Ki is az az Eliud Kipchoge, aki először teljesítette 2 óra alatt a maratont?

2019. október 14. 15:00 - Oshumare

191014_2a.jpg

Eliud Kipchoge 1984. november 5-én született Kapsisiywában, Kenya Nandi körzetében. 1999-ben fejezte be középiskolai tanulmányait a Kaptel Gimnáziumban, de akkor még nem vette komolyan a futást, mindössze naponta két mérföldet futott az iskolába. Eliudot, a legkisebb gyermeket három testvérével együtt egyedülálló anyja nevelte, aki tanári fizetéséből próbálta fenntartani a családot. Kipchoge az apját csak fényképekről ismerte. 2001-ben, 16 éves korában találkozott edzőjével, Patrick Sangnal (volt olimpiai érmessel), ekkor vette kezdetét futókarrierje.

Kipchoge jelenleg feleségével és három gyermekével Eldoretben, Kenyában él.

191014_2d.jpg

Pályáját Kipchoge terepfutással és középtávfutással kezdte, majd 5000 m-en megnyerte a 2003-as atlétikai világbajnokságot, harmadik lett a 2004-es nyári olimpiai játékokon, második a 2007-es atlétikai világbajnokságon és a 2008-as nyári olimpiai játékokon. 2012-ben tért át az országúti futásra, előbb félmaratonnal, majd 2013-tól maratonfutó.

Személyisége: határozottsága, pontossága, elkötelezettsége, melyek mellett rendkívül szerethető és példamutató ember; családja, edzője és felkészítő csapata hozták meg neki végül a világhírű sikert. "Ha hatkor kezdődik a reggeli edzés, Eliud pontban hatkor ott áll startra készen a megbeszélt helyen. Soha nem kell rá várni. És az elalvással sem viccel. Halálos pontossággal megy az ágyba, és alszik, hogy a lehető legpihentebben, az edzéseire a legjobban koncentrálva tudjon másnap ébredni. Ha arról van szó, hogy laza iramot kell futni aznap, akkor ő a Patrick Sang által kért tempót tartva kocog. A résztávos edzéseken pedig elképesztő pontossággal lövi be az elvárt iramot. Lényegében soha nem téved. Olyan, mint egy tökéletesen programozott robot. Ugyanakkor óriási szíve van, bárkinek segít. Ráadásul a futás iránti szeretete már-már szerelemnek mondható. És ez nem a megnyerhető, időközben horribilisre duzzadt pénzdíjai, bónuszai miatt van így. Hanem mert imádja, amit csinál" – vallják róla edzőtársai, egybehangzóan."

Hogy Eliud Koipchoge mennyire szerény és sportszerető személyiség, mutatja válasz-levele Barack Obamának, melyet twitter-posztjában tett közzé:

"Kedves Mr. Obama! Köszönöm megtisztelő szavait. Az életben azt reméljük, hogy másokat is inspirálunk. Köszönöm, hogy Ön inspirált engem. Nagyon nagy megtiszteltetés lenne, ha találkoznánk és megvitathatnánk, hogyan tehetjük ezt a világot futó világgá. Ahogy egy futó világ egy békés világ lehet."

2019. október 12-én Bécsben, ez az Eliud Kipchoge teljesítette először a történelemben a 2 óra alatti maratonfutást 1:59:40-es idővel.

191014_2c.jpg

Így ünnepelték a rekordot Bécsben:

191014_2b.jpeg

És így ünnepelték a világhírű atlétát lakóhelyén, Eldoretben:

https://www.youtube.com/watch?v=IU5kEC40Jnw

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr715221916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása